Olvasó

2011.05.09. 17:26

Alekosz: új mértékegység a hazai valóságshowpalettán

Hát ez is megvolt. Hirtelen üres lett a magyarországi este. Másik lesnivaló, megbeszélnivaló után kell néznünk. Á, a szomszédok nem jók, náluk minden rendben van, a gyerekről és anyánkról majdnem mindent tudunk, uncsi. Még a munkahelyi pletyka, úgyahogy.

Arany Horváth Zsuzsa


Mert primér élményeket szerezni, netán olvasni túl macerás, élni meg talán még inkább. Szerencsére a televíziós Való Világ nyertesét (a képen lévő „úriembert”) nem kell sokáig nélkülöznünk, ő ugyanis rögvest átköltözhet egy újabb műsorba. Vele tudniillik új mértékegység született a hazai valóságshowpalettán: egy Alekosz innentől kezdve annyit tesz, hogy kapsz még egy szerepet, bocs, lehetőséget egy másik szutyokban.

A reality show-k története 1973-ban indult, akkor ment az USA-ban 12 részben az „An American Family”. A Big Brother ötlete 1999-ben fogant Hollandiában, bennünket 2002-ben vett birtokba. Milyen érdekes, a fél ország készül romba dőlni a lehetetlen hitelek, az emelkedő munkanélküliségi ráta és benzinárak miatt, de az sms-kre szépen futja, milliárdnyi forintot küldünk a telefon- és tévétársaságok zsebébe, hogy kedvencünk mutogathassa magát a képernyőn. Már ha magát. Mert az is aggasztó, ha elhisszük, az alanyok saját magukat játszszák. Akiknél valami génhiba miatt a magamutogatás magasra csap, ha a nyereménnyel megrakott mézesmadzag végét a markukba kaparintják. Megírt szerep ugyan feltehetően valóban nincsen, csak bevállalás, ennek mértéke pedig már a válogatásnál kiderül. Ki bírja majd az összezártságot, ki alkalmas konfliktusok gerjesztésére, intim szituációk kezdeményezésére, ki lesz jó hisztérika, vagy durva veszekedős. Mert ezek az érdekes jelenetek.

Kipróbáljuk, melyik korábbi figurára emlékszünk? Ki az, aki hétköznapian normális volt, de annyira azért szimpatikus, hogy megnyerje a lakást, kocsit? Eltűnt, nem tudjuk a nevét se. (Egyébként Zsófinak hívták.) Ellenben szegény BB Évi, aki a poklokat járta meg, még ma is szépen ad muníciót a kíváncsiságunknak. Mert ilyenek vagyunk. Vérszagra gyűlünk. Pont mint az életben. Kit érdekel, ha azt hallja, Nagyék szépen élnek, Péterke kitűnő lett év végén? De ha Kissék válnak, a munkatársnő elszerette a férjet, a Kati meg rákos, csak titkolja? Na, az már hír. A reality helyett nézhetnénk igazi filmet is. De az csak mese, színésszel. A valóságshow ezzel szemben elhiteti, húsvér emberekkel tényleg ez történik.

Úgyhogy én már alig várom a következőt. Igaz, ebből se láttam pár percnél többet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!