Olvasó

2011.03.04. 07:25

Hamvadó cigarettavég (kommentár)

A dohányzás káros az egészségre, ezen vitatkozni nem érdemes. Arra is károsan hat, aki éppen a cigarettát szívja, és azt is károsítja, aki kénytelen-kelletlen egy légtérben beszívja a cigaretta füstjét. Köztudott az a tény is, hogy az egészségügyi rizikófaktorok között az elsők között van, vagyis nagy százalékban növeli a különböző súlyos megbetegedések esélyeit.

Halmos György

A dohányzás visszaszorításának érdekében évek óta egyre komolyabb lépéseket tesznek a világon szinte mindenhol, így Magyarországon is. A fellépés komolyságát jelzi, hogy jelentősen korlátozták azon helyszínek számát, ahol rá lehet gyújtani. (Azon viszont el lehet vitatkozni, hogy legutóbb a fővárosi buszmegállókban elrendelt tilalomnak milyen visszatartó hatása van.) A dohányosoknak hozzá kell szokniuk, hogy egyre gyakrabban találkoznak majd piros körben áthúzott cigerattával, a tiltás nemzetközi jelével, például autójukban. Heintz Tamás fideszes képviselő a nemdohányzók védelméről szóló kormánypárti törvényjavaslathoz benyújtotta azt a módosító indítványát, ami megtiltaná a dohányzást azokban az autókban, amelyekben kiskorú is utazik. A felelőtlen dohányzó szülők gyermekei ugyanis az autóban nem tudnak védekezni a passzív dohányzás okozta ártalmak ellen. Ötlet egyébként van még, hiszen Nagy- Britanniában például azokban a céges autókban sem lehet rágyújtani, amelyben egynél több személy utazik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!