Olvasó

2010.10.04. 13:20

Polgár- és Katasztrófavédelmi vetélkedő

Másodszor kaptunk lehetőséget a Magyar Polgári Védelmi Szövetségtől Kemény József ezredes közreműködésével, és segítségével, hogy Polgárvédelmi és Katasztrófavédelmi rendezvényen vehessünk részt. Keménfát és egyben Zala megyét képviseltük, 2010. szeptember 23-án és 24-én megrendezésre került vetélkedőn Győrújbaráton az Ifjúsági táborban, ahol komfortos szállást biztosítottak számunkra.

Az Olvasó

Ennek a fő célja az volt, hogy a vetélkedőn játékos formában ismerkedjünk meg a Polgárvédelmi és Katasztrófavédelmi szakemberek feladataival.
2010. szeptember 23-án délután indultunk személyautókkal Győrújbarátra, a vetélkedő helyszínére. Érkezésünkkor vacsorával fogadtak minket, majd egy jó filmmel töltöttük el az estét. Másnap reggel élettel telt meg az ifjúsági tábor egész területe, közel 50 fiatal várta nagy izgalommal a kihívásokat.

A programot Győr Megyei Jogú Város Oktatási és Kulturális Osztály vezetője, Papp András nyitotta meg, és kívánt élményekben gazdag szép napot a résztvevő fiatalságnak.

A Dunántúli megyék indítottak csapatokat, tizenkét darab négy főből álló társaság mérte össze elméleti tudását. Zala megyéből négy csapat vett részt, Lenti és Zalaegerszeg képviselői. Minden iskola 4 fős csapatot indított ezen a játékos vetélkedőn. A mi kis csapatunknak a zalaegerszegi Ady Endre Gimnázium három tanulója Szép Mór, Peresztegi Soma, Aliouane Mehdi és a Deák Ferenc Szakközépiskola tanulója, Hajdu Noémi volt a tagja.

A versenyen 4 akadályt kellett leküzdeniük a csapatoknak.  Elméleti tesztben szerepeltek árvízvédelemmel, és robbanás veszéllyel kapcsolatos kérdések. Megtudtuk többek között, hogy mi lehet veszélyes a csecsemőkre nézve egy háztartásban, hogy gázszivárgás esetén szellőztetni kell, elhagyni a helyiséget és értesíteni a tűzoltókat. A mi csapatunk a következő akadályként a lövészetet választotta, amin nagyon jól szerepeltünk. Volt, aki most ismerkedett meg első alkalommal a puska, és a pisztoly rejtelmeivel. A harmadik állomás egy óriás kirakó volt, amely a tűz- és a mérgezésveszély jelét ábrázolta. A csapatkapitánynak, aki a csapatunk egyetlen női tagja volt, kellett irányítania a kirakás sorrendjét, mindez időre ment. Az utolsó állomáson két csapatnak kellett megmérkőznie, képzeletbeli nád sávon vergődtek át a csapattagok, hogy megmentsék a „bajban rekedt” társukat. Vegyvédelmi ruházatba kellett öltöztetniük, és időben visszaérni a kiinduló helyre. A mi csapatkapitányunk előbb beért, így megmenekült. Az állomások között megtekinthettük a Győr megyei tűzoltóság, katasztrófa védelem szolgálati járműveit, amelyek közül egy különlegességre is felszállhattunk, ez egy 25 millió forintos hő érzékelős rakétavető volt.

A vetélkedő után meleg étkezésben részesülhettünk a Győrújbaráti ifjúsági tábor konyháján. Reggelire lángos és tea, ebédre bográcsban főtt babgulyás és tárcsán sült csirke várt ránk.

 

A programot Dr. Lipovits Szilárd Győr Város jegyzője zárta és adta át a díjakat a résztvevő csapatoknak. Különböző értékes nyereményeket osztottak ki azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a verseny során. Az ajándékcsomagunkban gyönyörű könyvek és nyomtatványok voltak Győr városról.

Ezen az egy napon hihetetlenül sok élményben volt részünk, rengeteg új információhoz jutottunk a polgárvédelem és a katasztrófavédelem témakörében. Nemcsak új ismeretekre, hanem új ismerősökre is szert tettünk, életre szóló barátságok szövődtek, ami az ország fiataljainak egységét segíti. Remélhetőleg jövőre is lesz lehetőségünk hasonló programokon részt venni és újabb tagokkal megismerkedni, újabb próbatételek elé állni. Ajánljuk a velünk egy korú és hasonló érdeklődési körű, sok szabadidővel rendelkező diákoknak is. Ha esetleg kedvet kaptok velünk együtt a programon részt venni, bátran keressétek fel a településetek polgármesterét.

 

Írta:
Dervalics Zsanett és Hajdu Noémi
Keménfa diákjai, a vetélkedő résztvevői

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!