Olvasó

2010.08.03. 04:45

Nagy kárt okoztak (jegyzet)

Újra dolgoznak a görög fuvarozók, jó hír ez a világ egyik legfrekventáltabb turistacélpontjába igyekvőknek. Már ha az elmúlt napok tudósításai nem vették el a kedvüket az utazástól.

Szente Ottó

Azzal, hogy a fuvarozók az idegenforgalmi főszezon kellős közepén ellehetetlenítették az életet, mérhetetlen károkat okoztak a legmélyebb válságból éppen kikászálódni készülő országnak. Miért is? Egy reformintézkedés váltotta ki az elégedetlenségüket, amellyel a kormány – nem mellesleg az Európai Unió elvárásának eleget téve – megszüntetett egy versenykorlátozó állapotot. Eddig szállítási tevékenységet csak fuvarozási engedéllyel rendelkező vállalkozó végezhetett, ebből viszont újat évtizedek óta nem adtak ki. Következésképpen, aki be akart szállni, csak úgy tehette meg, ha jó pénzért megvette valakitől az engedélyt. A görög kormány liberalizálta a fuvarozást, az új szabályozás szerint bárki belevághat, megfelelő jogosítvány és persze jármű birtokában. A kormány tehát egy igazságtalan, a versenyt korlátozó, a szolgáltatást drágító helyzetet számolt fel, amellyel kétségkívül kárt okozott azoknak, akik sok pénzt adtak a kiváltságot jelentő engedélyért. Úgy tűnik, a görög kormány – az igen súlyos károk ellenére – állhatatos. A fuvarozók szakszervezete viszont aligha számíthat politikai támogatásra.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!