Olvasó

2010.06.21. 04:02

Milliárdos tartalékok (kommentár)

A miniszterelnök bő két hete, a gazdasági akcióterv parlamenti bemutatásakor, a költségvetési kiadások lefaragása kapcsán beszélt arról, hogy felülvizsgálják az alapok és tárcák kiadásait, a külső megbízásokat.

Kósa Tamás

A 29 pontos akcióterv keretében azt is elmondta, hogy az állami intézményeknél költségstopot vezetnek be és átalakítják a közszféra bérkiadásait. A várható megtakarítások előzetesen becsült nagyságrendje nem volt biztos, de elhangzott 120 milliárd forintos eredmény is. Tehát a mostani negyvenmilliárdos nadrágszíjhúzás nem számít meglepetésnek. A meghökkentő az, hogy elképzelhető, tényleg vannak ekkora tartalékok a költségvetésben úgy, hogy a hivatalok működőképessége, a szükséges programok támogatása nem kerül veszélybe. A magáncégeknél dolgozók az utóbbi években már megtapasztalták, bérrel, anyaggal, eszközzel, energiával mennyit lehet spórolni, ha a körülmények szigorodnak. Jól rímel a fentiekre egy szintén hétvégi értesülés. Eszerint a környezetvédelmi államtitkár elmondta, a minisztérium előző vezetése jelentős szerződéseket kötött az utolsó hetekben. Ezek között van informatikai szerződés, százmilliós nagyságrendű szerződés vízállásfigyelésre, s hasonló összegű pr-megállapodás is egy céggel. Úgy látszik, most már a kormányzati nagyüzemben is beköszönt a válsággazdálkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!