Olvasó

2010.06.28. 08:54

Megint az ügyfelek isszák meg a levét? (kommentár)

Orbán Viktor június elején ismertetett gazdasági akciótervének egyik fontos eleme a bankok megadóztatása. E szerint a bankok, biztosítótársaságok és pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetést a mostani 13-ról 200 milliárd forintra emelik a közteherviselés érdekében.

Kiss Nikolett

A bankokkal a megegyezés még formálódik (június 30-ig kell véglegesíteni), ennek egyik eredménye az is, hogy az eredetileg tervezett három helyett csak két évre vezeti be ezt az adónemet a kormány. Az Európai Bankszövetség azonban már most tiltakozik, egyenesen „diszkriminatív adókivetésnek” titulálja a tervezetet. Szerintük gátolja a gazdasági növekedést, több hitelezőcéget pedig veszteségessé fog tenni, de ugyanezt hangoztatja a Magyar Lízingszövetség is. S bár a kormány keretfeltételnek nevezte meg, hogy a bankok lehetőség szerint ne terheljék tovább a fogyasztókra az adót, nekem nagyon úgy tűnik, a „lehetőség szerint” kifejezés kulcsfontosságú lesz. A bankok látványosan aggódnak, pedig gyakorlatilag nem kockáztatnak, hisz minden árfolyam- vagy kamatváltozást azonnal a fogyasztóra hárítanak. Szóval szerintem ha valaki, akkor az ügyfelek aggódhatnának, mert gyanítom, hogy ennek megint mi isszuk meg a levét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!