Olvasó

2010.06.03. 04:23

Gyors vezéráldozat (kommentár)

Meglepetés, megdöbbenés: nagyjából és leegyszerűsítve e szavakkal lehet jellemezni azok reakcióját, akik honvédségi egyenruhában vagy már civilként, nyugállományban értesültek Tömböl László vezérkari főnök menesztéséről.

Tihanyi Tamás

Egy messze nem szocialista érzelmű volt beosztottja rendkívül gyorsan és jól döntő, minden szempontból felkészült parancsnoknak jellemezte nekem tegnap, akinek szaktudását külföldön is elismerték. Mi lett mégis a veszte? Ha túllépünk a pletykák szintjén, legfeljebb annyit lehet erre óvatosan kijelenteni: viselnie kellett a korrupciós ügyekért a felelősséget annak ellenére, hogy azok a minisztérium háttérintézményeinél történtek, tehát azokért elsősorban Szekeresnek és embereinek kell elvinni a balhét. (El is vitték.) A veszteség mértékét némiképpen csökkenti, hogy utódja, Benkő Tibor altábornagy ugyancsak kiváló szakember, egyenes beszédű, igazi katona. Az Összhaderőnemi Parancsnokságról került a vezérkar élére, mint korábban Tömböl is. (Nagy valószínűséggel ha ő lett volna korábban kinevezve, most őt váltaná Tömböl.) Sok tehát még a kérdőjel, hiszen Hende Csaba miniszter nem indokolta hirtelen döntését kellő alapossággal. Ráadásul érthetetlenek a titkosszolgálatokkal kapcsolatos történések is. A lapunk által megkérdezett szakértő arra emlékeztet: a korábbi ellenzék azt mondta, össze kell vonni a szervezeteket, ehelyett megmaradt mind az öt, ráadásul három minisztérium irányítása alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!