Olvasó

2010.05.11. 04:24

Magyarított francia? (kommentár)

Ha csak csepegtetve is, de egyre több információhoz jutunk az új kormányt adó tömörülés adóterveiről. Azzal, hogy már nemcsak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője tette le a garast a családi adózás mellett, hanem Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca várományosa is, alighanem biztosra vehetjük: januártól családi adózás lesz.

Szente Ottó

Hogy miféle, arról persze még nem tudunk konkrétumokat, támpontnak legfeljebb azt tekinthetjük, hogy az ígéret szerint a francia rendszerre fog hasonlítani. Ott lényegében véve a család összjövedelmét osztják a családtagok számával, s az egy főre jutó összeg sorolódik az aktuális adósávba. Ez a szisztéma már a jól kereső férj és a kevésbé megfizetett feleség alkotta pár jövedelmi viszonyaira is jótékony hatással van, a sorban megszülető gyermekek pedig látványosan apasztják az adóhivatal jussát. Az tény, hogy Franciaországban sokkal jobb a gyermekszületési arányszám, mint nálunk, ám hogy ebből mennyi írható az adórendszer javára, a szakemberek sem tudják kidekázni. A hátránya, hogy meglehetősen bonyolult rendszer szerint alakul ki a végösszeg, márpedig Orbán Viktor azt is ígérte, hogy látványosan egyszerűsödik az adóbevallás. Igaz, Matolcsy azt mondta, a nálunk bevezetendő forma csak hasonlítani fog a franciára. Miért ne lehetne ugyanolyan eredményes, de nem olyan bonyolult? Az azonban továbbra is kérdés, hogy a családi adózás kínálta kedvezmények árát ki fizeti. Mert mindenki ugye nem járhat jól?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!