Olvasó

2010.01.11. 13:20

Ugye itt töltik a tehénbe a tejet?

Szegényedik a nyelvünk, de az is lehet, hogy csak egyszerűsödik (egyszerűsítik). Hadd világítsam meg észrevételemet egy ötven évvel ezelőtti, s egy mai villámtörténet (sztorinak is mondják ) felidézésével.

Az Olvasó

Hatéves öcsém élénk érdeklődést tanúsított, amikor a veszprémi tejipari vállalat kerítése előtt elhaladva – látván a tornyosuló üveghegyeket – megkérdezte nagyanyámat: Ugye itt töltik a tehénbe a tejet?
Mivel az emlékezet mindent megszépít, ma már cáfolható öcsém feltételezése. Sőt, egészen bizonyos vagyok felőle, hogy a fű, tehén, tőgy, fejés, szállítás és palackozás (nem volt még „plasztik acskó”, azaz zacskós tej) végeredménye igazi tej volt, ami aztán cumisüvegekbe, csinos kis bögrécskékbe került kinek-kinek örömére.

Jómagam pár évtizede felhagytam (no nem a bor vagy a sör javára!) a fehér ital fogyasztásával, ám apró gyermekeim rendszeresen isszák. A családi reggelinél – betűkedvelő ember lévén – elolvastam, mit is írtak a tejes dobozra. Hát kérem, van azon annyiféle információ, hogy kemény, kitartó munkát igényelne (adott esetben!) egy ügyvédnek azok megvédése vagy éppen cáfolása.
Engem ezek közül mégis a „gyártja” ige ragadott meg. Csak nem igazolódott be öcsém szava, s a tejet mégis gyártják?! (A folyamatot – mármint a gyár irányából a tehénke felé – fölnőtt fejjel már nehezebben tudom elképzelni, de a technológia századában minden lehetséges )

Ha véletlenül mégis téves lenne az előbbi (zárójelbéli) gondolatom, akkor még van esély a hagyományos tej „útvonalra” az ugyancsak említett fű, tehén stb. értelmezésben.
No de akkor miért nem azt írják, hogy tölti, palackozza (dobozolja)

Mafla egy önkérdés, nem? Nézzük meg a kenyeret, szalámit stb. Ezeket is gyártják, akár egy műanyag vödröt Mint apródonként mindent. Majd egyszer a tehenet is.

Ránk ugye még nem kerül sor?


Beküldte: Zatkalik András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!