Olvasó

2009.10.07. 08:26

A padlizsán nevelése nem ördöngösség (recepttel)

ZH - Idén először próbáltuk meg a padlizsánt a kertünkben nevelgetni. Tavaszal vettünk egy csomag magot, kb 20-30 szemet a fóliasátorban elvetettünk, elég sok ki is kelt. Csak később néztem utána könyvekben a nevelgetésének.

Az Olvasó

Azt írja a szakirodalom, hogy szabadföldben nálunk nem igazán érzi jól magát, tehát 3 palántát a fóliába, 6-ot pedig ( mivel nem hagytunk helyet neki a sátorban ) kiültettünk. Szép lila virágokat hozott, mi csak párszor megöntöztük, trágyáztuk, igazából semmi különleges dolgot nem tettünk vele, csupán csak annyit, hogy azt tanácsolták - 4-5 termésnél többet 1 növény nem tud felnevelni - a tetejét csipjük ki, ha már megvan a megfelelő számú virág, mi így is tettünk.

Szép fényes tojásdad terméseket hozott, aminek növekedését mi nagy érdeklődéssel figyeltük, legalábbis az első egypárat. Receptek után kezdtem keresgélni, bár már ettem padlizsánkrémet, nagyon ízlett, így azt készítettem belöle. Nagyon finom lett, bár a családnak nem ez lesz a kedvenc étele. A fólia alatti növények kissé kezdtek sárgulni, amikor a kint lévők teljes pompájukkal keztek növekedni, bár ezeket még csak meg sem locsoltuk, bár a krumplibogarak meglepték őket, mégis elég sok termést hoztak, amivel már nem tudtam mit kezdeni.

Igazából az ismerőseimnek sem tudtam odaadni, mindenki kétkedve fogatdta, mit is kezdjen vele? Én pedig még a krém receptet is megosztottam velük, de így sem nagyon kellett senkinek sem.
Pedig nagyon egyszerű: olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd foghagymát adunk hozzá, pritaminpaprikát, paradicsomot vágunk rá, sózzuk, cukrozzuk, fahéjat, bazsalikomot, oregánot, mustármagot adunk hozzá, a padlizsánt előzőleg megsütjük, a héját lehúzzuk, daraboljuk, ezt is hozzáadjuk az előző keverékhez, ha kell utánafűszerezünk, botmixerrel pürésítjük. Még rövid ideig fözzük, majd üvegekbe rakjuk. Ha sokáig szerenténk tárolni, akkor nátrium-benzoátot is tehetünk bele, télen is finom lesz majd. De meg is tölthetjük fűszeres darálthússal és megsüthetjük a tetején sajtos teföllel.

Tehát nem ördöngösség sem a nevelése, sem a belőle készült ételek elkészítése sem. 
 
 
Beküldő: Frühwirth Edit



Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkét is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!