Olvasó

2009.06.19. 02:29

Érdemben bírált el a bizottság

A Zalai Hírlap 2009. június 11-i (csütörtök) számában az SMS - Véleményvonal rovatban az Európai Parlament tagjai 2009. június 7-i választásával kapcsolatban a Zala Megyei Területi Választási Bizottság által hozott határozatot bíráló vélemény került közlésre.

Az Olvasó

Az olvasói üzenetben foglaltakkal kapcsolatban az alábbi észrevételt teszem:

Valamennyi, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény alapján benyújtásra kerülő jogorvoslati beadvány esetén az eljáró választási bizottságnak mind formai, mind tartalmi szempontból ellenőriznie kell a kérelmeket, alkalmasak-e érdemi vizsgálat lefolytatására. A törvény pontosan meghatározza

a beadványok kötelező tartalmi elemeit, melyek bármelyikének hiánya miatt a bizottság csak egyféleképpen dönthet, vagyis érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania a jogorvoslati kérelmet.

2009. június 7-én számtalan olyan tartalmú kifogás érkezett a Zala Megyei Területi Válaszási Bizottsághoz, melyek jellemzően nem tartalmazták a sérelmezett jogszabálysértés bizonyítékait. Ilyen esetben márpedig a bizottság nem bocsátkozhat érdemi vizsgálatba, a kógens jogszabályi rendelkezés alapján csak a kifogás érdemi vizsgálat nélkül történő elutasításáról határozhat, vagyis el sem juthat az eljárás, ezáltal a tényállás megállapítása addig a pontig, hogy a jogszabálysértő kilétéről és az esetlegesen alkalmazható jogkövetkezményről dönthessen  a bizottság. Ugyanakkor azokban az ügyekben, ahol a kifogás tartalmazta  a jogszabálysértés bizonyítékait, a választási bizottság érdemben bírálta  el a beadványt és két esetben megállapította  a kampánycsend-sértés tényét.

Dr. Tóth László, a Zala Megyei Területi Választási Bizottság elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!