Olvasó

2009.03.31. 08:34

Hamar a megtagadottak között találhatja magát - jegyzet

Végül mégis lezárult a vicces- kínos fejvadászat, a szocialisták utolsó potenciális megmentője elnyerte az SZDSZ-ügyvivők támogatását.

Horváth A. Attila

Persze csak a halvány többségét, ami a következetességgel alig vádolható liberálisoktól sem meglepő, tekintve, hogy nemrég még Gyurcsány- klónként emlegették és alkalmatlannak tartották Bajnait a miniszterelnökségre. 

Ezzel együtt valószínű, hogy a jelöltnek meglesz a többsége a parlamentben Gyurcsány menesztése napján. Na de később? Aligha. Hiszen ő maga fájdalmat és eredményeket ígér, ám éppen a fájdalom az, amit már nem tolerálnak a választók. A sajtóhírek 300-600 milliárdos kiadáscsökkentésről szólnak, s egy olyan programról, amit februárban (drasztikus elemei miatt) lehurrogott és alaposan felpuhított a kormány. 

Ezzel, úgy látom, Bajnai eleve bukásra ítéltetett, még akkor is, ha tervei hosszú távon esetleg hasznunkra válnának. Mert ha Gyurcsánynak, az MSZP mindeddig alternatíva nélküli erős emberének nem volt elég támogatottsága ahhoz, hogy egy light-változatot átpréseljen a szűrőn, neki, a párton kívülinek biztosan nem terem babér. 

Bajnai ugyanakkor nem új arc, nem független szakértő, mint ahogyan kormánya sem lesz az, megszorításait ezért az MSZP és az SZDSZ számlájára írják majd a választók. 

Na, ezért hátrálnak ki mögüle a pártjuk jövőjét (tehát egzisztenciájukat, pozícióikat) féltők az igazán kemény lépések megtétele előtt. Hiszen az erjedő MSZP-ben már nem tabu az ellenvélemény, s nyilván a többfejű SZDSZ-től és a szakadó MDF-től sem várhatja teljes bizonyossággal a többség megteremtését. Az egykori koalíciós partnerek biztosan mérlegelik majd, hogy egy ilyen „mindenkinek fájni fog” kezdetű válságkezelés után hogyan állhatnak a szavazópolgárok elé legközelebb. 

Gyanítom, erősebb lesz a pártérdek minden más motivációnál. Aláírathat tehát bárkivel bármit Bajnai, könnyen a megtagadottak között találhatja magát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!