Olvasó

2006.09.19. 02:29

Bizalmi tőkénk indexe a csalódott tartományban

Dwyfor Evans, a Bank Of America londoni befektetési részlegének az egyik vezetője tegnap azt mondta, egy miniszterelnöktől nem pont ilyen kommentárokat várna az ember, de végül is Gyurcsány Ferenc csak azt ismerte be, amit a legtöbb kormány és kormányfő amúgy is csinál.

nincs nev

A drasztikus nyelvezetű beszéd nyomán a magyar politikai elit szintén a beismeréssel foglalkozik. Maga az államfő is leszögezte, erkölcsi válság van ott, ahol hazudnak. E pillanatban nehéz kideríteni, hogy a beismerés meddig nagyobb bűn, mint maga a hazudozás. Nyilvánvaló, hogy ha csak egyetlenegyszer is hazugságon kapunk valakit, nagyon nehéz elhinni, mostantól megjavult. Csak van valami oka a századok óta forgalomban lévő hazai hiedelemnek is, miszerint a politika úri huncutság, nemde?

Alighanem keveseknek lesz türelme, gyomra végigolvasni a májusi beszédet, mely 25 perces volt, a közismert szövegrészek pedig csupán 25 másodpercet ölelnek fel belőle. Abban tudniillik azt is mondta a szocialista frakció előtt, hogy: ...lesznek-e akik nem azon sz....dtak, hogy mennyi az útiköltségük, ... hogy lesz-e helyük a megyei önkormányzatban, hanem megértették, hogy másról szól ez az ország. Mindenki döntse el magában, hogy 4-500 ezer forintért csinálja a dolgot,... különösen, ha az embernek már egyébként sincsen más szakmája... vagy azt gondolja, hogy ez a négy év is olyan lesz, á, a francba, túléltük az eddigit is, ... mi úgyis maradni szoktunk....

A 196 tagú szocialista frakcióban jó pár képviselő tüdőzhette le a fentieket. Így aztán most tanakodhatunk, vajon kinek állt érdekében a beszéd kiszivárogtatása. (A HVG információi szerint azoknak, akik attól félnek, Gyurcsánnyal nem tudnak önkormányzati választásokat nyerni. Ezt az MSZP felső körei cáfolják.)

Azt is mondta a kormányfő az övéi előtt: ...lesznek konfliktusok, lesznek tüntetések... És még azt is: nem azért kell politikusnak lenni, mert olyan k... jól meg lehet belőle élni... hanem azért, mert meg akarjuk oldani ezeket. Nincs benne az ország első száz legfontosabb ügyében, hogy hány helyettese lesz a polgármesternek. És nem probléma, hogy elveszítjük a támogatásunkat. Majd visszaszerezzük. Mert majd megértik.

Az elemzők szerint kiderül, mennyi igénye van a forradalomra ma Magyarországnak. Ez az a helyzet? Most rendült-e meg a demokrácia aktuális letéteményeseibe vetett bizalom? Azt nyilván mind többen látják, ezekben a pillanatokban ér véget a Kádár-rendszer, elfogyott az eddig majdnem teljesen változatlanul hagyott juttatások forrása. Tegnap a tőzsde pozitív mérleggel zárt, a forint némileg erősödött. A bizalmi tőkénk indexe közben bizony a csalódott tartományba zuhant.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!