Karlovy Vary

2018.05.23. 15:27

Életműdíjat kap az Esőember rendezője

Barry Levinson Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer kapja az életműdíjas Kristályglóbuszt az idei nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban - közölte szerdán a fesztivál sajtóosztálya.

(FILES) In this file photo taken on August 30, 2014 US director Barry Levinson poses during the photocall of the movie "The Humbling" presented out of competition at the 71st Venice Film Festival at Venice Lido. "Rain Man" director Barry Levinson will get the top prize at the Czech Republic's Karlovy Vary film festival in July, the organisers said on May 23, 2018. / AFP PHOTO / Tiziana FABI

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Tiziana Fabi

Levinson, aki az Esőember című filmjéért 1988-ban Oscar-díjat kapott, Karlovy Varyban személyesen mutatja be a Paterno című új filmjét, amelyet a HBO televíziós filmcsatorna megrendelésére készített. A Kristályglóbuszt a nyugat-csehországi filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján veszi át.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjét idén június 29. és július 7. között rendezik immár 53. alkalommal.

A filmfesztivál költségvetése 140 millió korona, amelyből az állam 30 millió koronát fedez. Az összeg nagyobbik része a fesztivál támogatóinak adományaiból gyűlik össze.

A filmfesztiválon idén is a nemzetközi filmvilág számos ismert személyisége vesz részt, Karlovy Varyba látogat például Rachel Shenton brit színésznő és rendező, Chris Overton brit rendező, valamint Trine Dyrholm dán színésznő.

A rangos nemzetközi filmszemle Milos Forman, a 86 éves korában április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg.

Az ünnepélyes megnyitón levetítik az Oscar-díjas Milos Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című 1965-ben készült csehszlovák filmet.

A megnyitó résztvevői összeállítást hallhatnak a Forman-filmek zenéjéből. Eva Zaoralová, a filmfesztivál művészeti igazgatója szerint az Egy szöszi szerelme tette Formant híressé a filmvilágban.

A kilencnapos filmszemlén több mint kétszáz alkotást láthatnak az érdeklődők. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiválos eseményeknek a Thermál szálló ad otthont.

A fesztivál programját a versenyprogram mellett számos tematikus szekció alkotja, köztük a Látóhatárok, Másik nézőpont, Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

Borítókép: AFP PHOTO / Tiziana Fabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!