Nagykanizsa

2014.12.12. 17:35

A magyar baka címmel nyílt kamarakiállítás a kanizsai Thury György Múzeumban

Nagykanizsa - A magyar baka. Ezzel címmel nyílt meg pénteken a Thúry György Múzeum új, az első világháború tárgyi emlékeit feldolgozó kamarakiállítása.

Benedek Bálint

Az apró, ám annál gazdagabb tárlat főszereplői között nemcsak a háborúba induló helyi és környékbeli katonákat, hanem az aggódó hozzátartozóikat is megtalálhatjuk.

A fényképekkel gazdagon díszített folyosón sétálva különleges időutazásban lehet része a látogatónak, bennünket, az emlékeket nagy gondossággal összegyűjtő Gyanó Szilvia néprajzkutató avatott be az izgalmas részletekbe. Mint elmondta: az 1914-es években jelent meg a fényképezés a környékbeli parasztság életében, s szinte azonnal a lakáskultúra részévé vált. A képek otthon kiemelt helyen, díszesen faragott keretbe kerültek.

– A kiállítás relikviáiból kiderül, hogy nemegyszer a családdal csak akkor készült el az első felvétel, amikor a katona először visszatért a frontról – mondta Gyanó Szilvia. – Olyan fontos állomás volt az életükben, hogy a tökéletes felvétel miatt műtermekbe vonultak, ahol olykor szecessziós asztalkán könyökölve vagy épp barokk fotelekből néznek vissza.

A száz évvel ezelőtti időszakból nagyon kevés tárgyi anyag maradt fenn, így a szakembereknek nehéz dolguk volt összeállítani a kiállítást. Még úgy is, hogy a kanizsai és környékbeli településekről számos értékes darabot kaptak. Főleg a bakák ruhái hiányoznak, ám a múzeumban egy rekonstrukciót láthat a közönség.

– Amit csak lehetett, felkutattunk, így trombitát, speciális kabátgombtisztító alkalmatosságot, törölközőt, mosószappant és korabeli szuronyt is bemutatunk – mesélt tovább a néprajzkutató. – Sok kanizsai esett hadifogságba ezen időszak alatt, ezért az ott íródott naplókat egyelőre csak a vitrin mögött lehet megtekinteni, ahová kerültek még fából készült dominók, sőt remek állapotban megmaradt evőeszközök is. Érdekességként pedig még kézzel írott újságok, napi és hetilapok kerültek elő.

A három hónapon keresztül látogatható kamarakiállítás, mint Gyanó Szilvia elmondta, csak a kezdet, hiszen kollégái már készülnek egy, mindenre kiterjedő nagyszabású tárlattal. Éppen ezért szeretnék, ha valakinek otthon a fiók mélyén szunnyad néhány napló, fénykép vagy esetleg az első világháború korából származó emléktárgy, azt juttassa el a múzeumnak, hogy megmutathassák a nagyközönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!