2016.06.19. 09:57
Bor és szódavíz - Fröccsnap a szőlőhegyen
Nagykanizsa – Kicsit, nagyot, házmestert, lakót, csatost, de még angol-magyart is ihattak szombaton a cserfői szőlőhegyen a fröccsre szomjazók. Az Antal-pincénél ugyanis idén is megrendezték a fröccsnapot.
A fröccs egy ideje hungarikumnak számít, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a borhoz vegyített szóda elegye igazi magyar találmány. A korabeli feljegyzések szerint a fröccs Fáy András híres pincéjében született, ahová az író szüretre hívta néhány barátját, köztük Vörösmarty Mihályt és Jedlik Ányost is. Utóbbi a szódavíz feltalálója volt, így magával vitt egy szódásüveget, amivel – a bor erősségét enyhítendő – bele-bele spriccentett a pohárba. A spriccet magyarosította később Vörösmarty fröccsre, így megszületett az azóta is népszerű magyar ital.
Éljen a fröccs! Szekeres Dávid (balról), Nagy Lajos, Gazdag Attila és Szekeres János koccint
Fotó: Szakony Attila
– A fröccsnek számtalan előnye van, egyrészt a nyári melegben ideális ital, mivel enyhe az alkoholtartalma, másrészt a folyamatos vízpótlás miatt nem lesz fejfájásunk másnap – magyarázta Nagy Lajos, az Antal pince vezetője. A fröccs tartalmazza a jó borok hatóanyagait, ugyanúgy érezhetők a zamat- és illatanyagok.
– Én a hosszúlépésre esküszöm, de tudom, hogy a bor és a szóda keverési arányát illetően egyén fröccsök is léteznek, mint például a viceházmester, amelyikbe két deciliter borhoz három deciliter szóda dukál – mondta Szekeres János, a vendégek egyike.