Nagykanizsa

2016.05.22. 13:23

Megőrizni az utókornak - "Civil" segítőkkel újra megtisztították a sírköveket

Nagykanizsa – A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület országos felhívásához csatlakozva ismét közösségi akciót szervezett a városi temető első világháborús sírköveinek megtisztítására szombaton a Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága.

Horváth-Balogh Attila

A katonai hagyományápolók a felhívástól függetlenül is immáron 4 éve nagy figyelmet fordítanak arra, hogy mindig méltó állapotban legyenek azon hősök síremlékei, akik életüket adták hazájukért a Nagy Háborúban.

– Azt gondolom, a város központi, Tripammer utcai temetőjének az éke az első világháborús sírkert, melyben a Monarchia katonái közül csaknem 1100-an nyugszanak – bocsátotta előre vitéz Pető Attila hagyományőrző hadnagy. – Először négy évvel ezelőtt végeztük el az elhunyt katonák sírköveinek megtisztítását, mely során eltávolítottuk a mohát azok felületeiről. Addig gyakorlatilag senki nem törődött azzal, hogy néznek ki ezek a síremlékek, melyek alatt többek közt magyar, olasz, német katonák alusszák örök álmukat. Ezúttal a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület „Mentsünk meg egy hadisírt!" című országos felhívásához kapcsolódva újra meghirdettük az akciót, ennek köszönhető a szombati megmozdulás.

A katonai hagyományápolókhoz számos „civil" is csatlakozott, így például a Nikolics Zsanna vezette (még az egyesületi bejegyzés alatt álló) Kanizsai Fiatalok Közössége, valamint több magánszemély, akik úgy érezték, hogy az utókor tartozik ennyivel apáinknak. Valamint kivonult a Hevesi Sándor Általános Iskola egy csapata is.

– Vannak még további terveink: szeretnénk felújítani az első világháborús sírkert közepén álló obeliszket, de ez nem kevés pénzt igényelne, ezért támogatásfüggő – folytatta vitéz Pető Attila. – Felvetődött továbbá, hogy a térség falvaiban még meglévő első világháborús emlékművek felújítását is elvégezzük. 1917-ben törvény írta elő, hogy  minden településnek kellett állítania ilyen emlékművet, melyek ma is megvannak, jobb-rosszabb állapotban. Ezeket is szeretnénk megőrizni az utókornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!