Nagykanizsa

2016.01.27. 19:29

"Frontkamaszok" az akadálypályán

Nagykanizsa – „Frontkamaszok” címmel rendezett szellemi és ügyességi vetélkedőt szerdán a középiskolások számára az önkormányzat a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájával együttműködve. A programon az első világháborúról is megemlékeztek a diákok.

Pásztor András

Interaktív délelőtt várt szerdán a nagykanizsai középiskolásokra a Medgyaszay Ház nagytermében, ugyanis térképeket, múzeumi tárlókat, illetve egy különleges akadálypályát állítottak fel a szervezők. A fiatalok ötfős csapatokban teljesítették a feladatokat, ráadásul a Dél-dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelékből egy-egy katona is segített nekik helytállni.

A Cserháti SZKI csapatának tagjai – Beke Márk (balra elöl), Fülöp Krisztián (jobbra elöl), Varga Máté (balra hátul) és Gresa Soma (jobbra hátul) – éppen társukat, Horváth Norbertet cipelik az alkalmi hordágyon
Fotó: Gergely Szilárd

– Azt gondolom, még ma is népszerű a fiatalok körében a katonai pálya, főleg azoknak vonzó, akik szeretik a kihívásokat – mondta Juhász Viktor zászlós. A csapatok az elméleti feladatok során előadást hallhattak többek között az első világháború kanizsai emlékhelyeiről, a volt városi laktanyákról, sőt olyan érdekes kifejezések jelentésével is megismerkedhettek, mint a menázsi, a strapnell és a feldbindni. A diákok az ügyességi feladatokat is élvezték, főleg azt, mikor egyik társukat alkalmi hordágyon kellett cipelni, vagy amikor a csapatoknak bekötött szemmel – egy diák irányításával – kellett haladni.

– Engem kifejezetten érdekel a katonai pálya, szeretem a történelmet, az első és második világháború eseményeiről is több könyvet olvastam már – mondta Csinyált Dominik , a Cserháti SZKI tanulója, aki szerint fizikai állapotával sem lenne probléma a felvételi során. Pedig ez utóbbi miatt – ahogy a hivatásos katonáktól megtudtuk – elég nagy a lemorzsolódás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!