Nagykanizsa

2015.03.15. 14:56

Ezer székely emlékezett Kovásznán a szabadságharc hőseire

„A magyar-magyar összefogás, akár testvérvárosi barátságokon keresztül is, európai érték, amely nemcsak a közös történelmen, közös hősökön és múlton alapul, hanem a közös jövőt, a megmaradást is szolgálja” – emelte ki Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a háromszéki Kovásznán, Nagykanizsa testvérvárosában elmondott ünnepi beszédében.

Péter Árpád

A politikus több mint ezer ember előtt emlékezett a szabadságharc székely és magyar hőseire, előtte pedig Székelytamásfalván járt: a mintegy ezerfős, majdnem színmagyar településen kétszázan gyűltek össze március 15-én.

Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője a kovásznai ünnepségen felidézte Gábor Áron alakját, akit, mint mondta, a mai határok mindkét oldalán nemzeti hősként tisztelünk. A székely határőrcsaládba született ágyúöntő és tüzér előbb személyes vagyonát, majd életét áldozta a magyar szabadságharcért és a székely önvédelem ügyéért.

- Gábor Áron alakját, mint jelképet, azért idéztem fel, hogy összetartozásunkról beszélhessek – fogalmazott Cseresnyés Péter. - Történelmi példák is bizonyítják, hogy összetartozunk, egyek vagyunk. Egy nemzet – azonos múlttal, hagyományokkal, jelennel és jövővel. Ahogyan Márai Sándor, a Kassán született író fogalmazott: "Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás!" Szabadságharcban, elnyomatásban, békében egyaránt. Ez az ősi lélek ugyanis mindannyiunkban benne van. Hordozzuk Attila és Szent István örökségét, és a közös, sokszor nehéz történelem mindannyiunk lelkében nyomot hagyott. Éljünk akár itt, Erdély délkeleti csücskében, Kárpátalján vagy a Felvidéken, az Őrvidéken, Muraközben, a hideg napok emlékét élő Délvidéken, és persze az anyaországban, mert – egyet mondunk s egyet gondolunk.

A képviselő Széchenyi István gondolatához - „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen” – kapcsolódva leszögezte: mi, magyarok, sokan vagyunk. „Ahhoz elég sokan és elég erősek, hogy egymás kezét fogva, egymás lelkébe látva - egyek maradjunk. Így pedig semmi sem lehetetlen.”

Címkék#kovászna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!