Nagykanizsa

2015.02.14. 16:55

Országos Farsangi Fánkfesztivál: A klasszikus a közönség kedvence (frissítve)

Nagykanizsa – „A finom fánk porcukorral hintve, nyálunk csordul azokat tekintve. Lekvárral töltve még ízesebb, csokimázzal kenve még színesebb. Maguk pedig, drága urak, asszonyságok, na meg fiúk és lányok, kóstolják meg azt az isteni szép fánkot!”

Horváth-Balogh Attila

Imígyen dobolta ki szombaton a vendégcsalogató jelmezes felvonulás után Cser György kisbíró a Kanizsa Centrum Bevásárlóközpontban a VII. Országos Farsangi Fánkfesztivált, melyen több, mint 40 csapat vett részt (még Tapolcáról, Székesfehérvárról is jöttek versenyzők) – a vendégek pedig több ezer fánkból kóstolhattak, a lekvárostól a sajtosig. A szervező a hagyományoknak megfelelően a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház volt, elsőként ennek igazgatója, Kámánné Szép Terézia köszöntötte a vendégeket, a fellépőket és a csapatokat. Majd Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, aki arról beszélt: komoly terveik vannak a fánkfesztivállal.

A Bajcsai Rezedák Dalkör csapata és standja: Takács Jánosné, Marczin Jenőné, Farkas Jánosné, Lutár Andrea és Kovács Györgyné (Fotó: Szakony Attila)

– A fesztivált egy nagyobb, az egész várost behálózó ünneppé szeretnénk bővíteni, és feleleveníteni azt a szép hagyományt, a maszkázást, amit az én gyermekkoromban faluhelyen még tartottak – jelentette ki a képviselő. – Remélem, 2-3 év múlva már ilyen nagy farsangi rendezvényről beszélhetünk.

Ez után Dénes Sándor polgármester mondott köszöntőt, majd Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke által vezetett, Borda Attila, a sárvári Spirit Hotel séfje, Pálfi Zsuzsanna cukrász szakoktató, Pálfi László, a zalaegerszegi Göcsej Palatinus Étterem vezetője és Rákhely Árpád szakoktató alkotta zsűri elkezdte értékelni a fánkokat.

– Azt gondoljuk – és ezt évek óta mondjuk a különböző gasztronómiai rendezvényeken, így Kanizsán is – hogy van egy klasszikus, hagyományos alaprecept, amit nem kell túlbonyolítani szögezte le Elekes Zoltán. – Azt kell tisztességesen megcsinálni magyar alapanyagokból.

Az eszteregnyei Őszirózsa Dalkör csapata is leginkább a klasszikus recept szerint készült fánkokat hozott.

– Hagyományos töltetlen, illetve lekvárral, csoki-, eperpudinggal töltött fánkokat készítettünk – hallottuk Bogatin Sándornétól, a csapat „szóvivőjétől.” – És sütöttünk egy fánktortát is annak örömére, hogy immár 7 éves a fesztivál. Hogy melyik a csapat kedvence? Hát  a hagyományos! Lehet cifrázni, de felesleges, mert az emberek is inkább azt szeretik és nagymama lekvárját kérnek hozzá, ami nem zselés, hanem kellemesen folyékony.

Az egyes kategóriákban első díjat kapott a tófeji Fürge Nagyik, az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör, a nagykanizsai Kanizsa Pékség Ördögei csapata (ők érdemelték ki a közönségdíjat is), valamint a szintén kanizsai Hegedűs Boglárka, akinek emellett odaítélték a fesztiváldíjat is. A legszebb stand díját a kanizsai Bölcsődei Menyecskék kapták, míg a legtöbbféle fánkot sütő csapatnak járó különdíjat a beleznai Farsangoló Retrók vihették haza.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!