Nagykanizsa

2014.04.25. 16:25

Jubileumi városünnep

Nagykanizsa – Kivételesnek nevezte az idei, 20. Város Napját Cseresnyés Péter polgármester, aki az ünnepi közgyűlésen elismeréseket adott át az arra érdemeseknek.

Pásztor András

Az eddigi hagyományoktól eltérőn az ünnepi díszközgyűlésre nem este, hanem a délelőtt került sor a Medgyaszay Házban, ahol a város előljárói mellett, a kulturális és gazdasági élet szereplői, valamint a környező települések vezetői is megjelentek.

– Huszadik alkalommal állunk meg egy pillanatra, hogy jelenünk megértése és közös jövőnk megújítása érdekében felidézzük Nagykanizsa múltját – kezdte ünnepi köszöntőjét Cseresnyés Péter polgármester, aki hozzátette: a város első írásos említése, 1245 óta gazdag és változatos történelmet írt, s élt át a település, illetve annak lakói. Olyan emberek, akik hittek a közös akarat és a közös munka erejében, s abban, hogy Nagykanizsának van jövője.

A kanizsai kitüntetettek és a polgármester. Állnak (balról): Gyimes Gyula, dr. Farkas Roland, Borsos Ferenc, dr. Hámori Zsolt, Cseresnyés Péter polgármester, Nagy József György, Cseke József, ijf. Deme Dávid. Ülnek: Stefano Donazzan, Dornbach Borbála, özv. Hajdu Sándorné, Zádori Mária, Horváth Ferenc és Hohl László. A képről hiányzik dr. Salamon Konrád és Szakolczay Lajos (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármester ezt követően az elmúlt négyéves ciklus fontosabb fejlesztéseit, beruházásait is felsorolta, megemlítve a megújult Erzsébet teret, az újra megnyíló belvárosi üzleteket, az újabb és újabb munkahelyeket, a kórházi fejlesztéseket, illetve a nemrég befejeződött csatornázási programot, melynek köszönhetően jelentősen javult az infrastruktúra.

- Nagykanizsa e lényeges és nagyszabású fejlesztések révén valóban Magyarország egyik nyugati kapujává vált, főként Horvátország és Olaszország irányába - fogalmazott Cseresnyés Péter.

Az ünnepi köszöntőt követően a városi kitüntetések átadására került sor.

Az önkormányzat Nagykanizsa Város Címere emlékplakettet adományozott dr. Salamon Konrád volt kanizsai gimnazistának, történészi, kritikusi, tanári életművéért. Hasonló elismerésben részesült Szakolczay Lajos irodalomtörténész, Zádori Mária énekművész, valamint Stefano Donozzan olasz üzletember, aki több vállalkozás kanizsai letelepedését is segítette.

Az élő sakk is a jubileumi Város Napja  látványosságai között volt pénteken az Erzsébet téren (Fotó: Szakony Attila)

Az ünnepi közgyűlésen vehette át az Év vállalkozása emlékplakettet Hohl László kisvállalkozó, a Kanizsa Röntgen Kft. a középvállalkozás kategóriában, illetve a Hidrofilt Kft. a nagyvállalkozás kategóriában.

A közgyűlés Szekeres József Díjat adományozott dr. Hámori Zsolt háziorvosnak a kanizsai betegekért végzett több évtizedes munkájáért.

Nagykanizsa Sportjáért kitüntető címet kapott Horváth Ferenc a kiskanizsai városrész ifjúsági labdarúgó sportjának szervezéséért.

Cseke József zenetanár kiváló kórusvezetői, karnagyi és népzenei munkájáért vehetett át Nagykanizsa Kultúrájáért díjat.

Több évtizedes munkájáért Nagykanizsa Oktatásáért címet kapott Dornbach Borbála nyugalmazott tanár.

Nagykanizsa Nemzetiségeiért díjat kapott Nagy József György, aki a roma nemzetiség érdekében végzett ki-emelkedő munkát.

Dr. Farkas Roland jogtanácsost az önkormányzati vagyongazdálkodás területén végzett munkáját jutalmazták Paizs Ferenc Díjjal

Deme Dávid evangélikus lelkész kiemelkedő hitéleti munkáját Nagykanizsa Városért címmel ismerte el az önkormányzat.

A díszpolgári címet néhai Hajdu Sándor zeneszerző, a városi vegyeskar volt karnagya kapta.

 

Szombaton 10 órától ünnepi felvonulással folytatódik a jubileumi város napi programsorozat. A délután során fellép a Tüttő János Nótaklub, a Kanizsa Táncegyüttes, a Szandia Fittnes Sport Club és Nagykanizsa Város Vegyeskara. Délután öt órától Tóth gabi ad élő koncertet, majd 20 órától Charlie és Tóth Vera lép színpadra. Az est tűzijátékkal és az Abrakazabra Zenekar utcabáljával zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!