Nagykanizsa

2014.02.19. 11:15

"Egészségképzést" indított a nagykanizsai adventista gyülekezet

Nagykanizsa - Életmóddal az egészségért címmel főzőtanfolyammal és ételbemutatóval egybekötött előadássorozatot indított a Hetednapi Adventista Egyház gyülekezete.

Horváth-Balogh Attila

Az adventista kápolnában hétfőnként 17.30-kor kezdődő 5 részes sorozatnak volt előzménye.

– Januárban került sor az egészség expo című programunkra, ami roppant jól sikerült, nagy érdeklődésre tartott számot – idézte fel az előzményeket Kis István adventista lelkész. – Bemutattuk az egészséges élethez szükséges alapelveket, szó esett többek közt a mozgás, a megfelelő vízfogyasztás szükségességéről, a napfény jótékony hatásáról, a mértékletesség jelentőségéről, a szabad levegőn való tartózkodás fontosságáról. A rendezvényen végeztünk vendégeink körében egy felmérést is, mellyel azt kívántuk feltérképezni, hogy egészséges életre nevelő programjainkat hogyan folytassuk, mire van igény. A legtöbben egészségügyi előadásokat, illetve az egészséges életmódhoz kapcsolódó főzőtanfolyamot kértek. Ezért gondoltuk úgy, hogy létrehozunk egy kombinált programot, ahol nem csak életviteli tanácsokat kapnak az érdeklődők, de hasznos konyhapraktikákat is elsajátíthatnak.

 

A sorozatban szó esik a magas vérnyomásról, a fehérjék és a csontritkulás kapcsolatáról, a reumás ízületi gyulladásokról és a gombabetegségekről is. A szakmai háttér felelőse Szerdahelyi Zsuzsanna egészségügyi dolgozó, aki immár évtizede maga is az egészséges táplálkozás híve.

– Nem nehéz átállni az egészséges ételekre, ha agyban eldöntjük, hogy máshogy akarunk élni, mint eddig – magyarázta. – Saját tapasztalatom, hogy hús felhasználása nélkül is lehet ízletes ételeket készíteni, a fűszerezés a titka mindennek.

S hogy mi került most hétfőn az asztalra? Többek között pirított tökmaggal és tökmagolajjal készült céklasaláta, úgynevezett búzahús, zöldséges tekercs (kukorica, sárgarépa, borsó, zöldbab, pritaminpaprika, teljes kiőrlésű liszt a tésztához) és vöröslencse leves.

– A mi családunkban demokrácia van, ami az ételeket illeti, van, aki eszik húst, van, aki nem, a feleségem például vegetáriánus – hallottuk újra Kis Istvántól. – Egyébként az egyházunk is az egészséges táplálkozást hirdeti és képviseli, Mózes 3. könyve alapján a sertéshúst teljesen mellőzzük, helyette a fehér húsokat, a baromfit és a halakat részesítjük előnyben.

Kis István azt is hozzáfűzte: még 3 találkozó van vissza a sorozatból, de ha lesz rá igény, folytatják. Az egyes alkalmak díjmentesen látogathatók, csak a főzőtanfolyam anyagköltségéhez kell hozzájárulni jelképes összeggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!