Nagykanizsa

2014.01.29. 20:36

Önkéntesség, erővel és energiával tölti fel a lelkeket

Nagykanizsa - Ha nem is egy nyelvet beszélnek, de a mosolyát már minden apróság ismeri. A 30 éves Diana Alcazar Alcolea a spanyolországi Socuéllamos városából érkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiskanizsai Bóbita Családi Napközijébe, hogy önkéntesként segítsen az intézmény életében. Diana sokat játszik és nevet a gyerekekkel, a foglalkozásokon gyakorta segít és az épület belső dekorálása szintén az ő feladata.

Benedek Bálint

A spanyol hölgy az Európai Önkéntes Szolgálaton (EVS) keresztül érkezett a napközibe, melynek célja, hogy támogassa a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételét Európában és azon kívül. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lesznek részesei, ahol lehetőségük nyílik egy másik ország kultúrájának a megismerésére, önmaguk és személyiségük fejlesztésére. A program keretében 18-30 év közötti fiatalok egyénileg vagy csoportosan kapcsolódnak be nonprofit tevékenységekbe egy éves időtartamban. A Fiatalok Lendületben Program az önkéntes útiköltségének kilencven, a biztosításának és vízumköltségének a száz százalékát finanszírozza, továbbá átalányösszegeket határoz meg a projekt lebonyolítására, az önkéntesek ellátására és zsebpénzére. Mint azt a Bóbita családi napközi intézmény vezetője, Madarászné Kele Márta elmondta: Diana a harmadik, aki ebben a rendszerben hozzájuk került, korábban két német fiatal segített, egyikük még a mai napig is visszajár.

- Németül eléggé jól beszélünk, de spanyolul nem tudunk, ezért tartottunk is attól, hogy komoly nyelvi problémákkal szembesülünk - mondta az intézményvezető. - Nem így lett, ha olykor kézzel-lábbal is, de megértjük egymást, keverve az angolt, a magyart illetve a spanyolt. Dianat hamar megkedveltük, hiszen empatikus, kedves, s mivel már 30 éves, rendkívül felelősségteljes.

A 30 éves Diana Alcazar Alcolea jól beilleszkedett a családi napközibe. A gyerekekkel együtt tanulnak beszélni. Fotó: Szakony Attila

A spanyol hölgy valóban kivételesen szimpatikus és barátságos megjelenése pozitív energiát sugároz, bizonyára ez is segített számára a könnyebb beilleszkedésben. Mivel az újságíró sem beszélte a spanyolt, a kanizsai Leitgeb Ferenc tolmács fordított.

- Szerencsésnek érzem magam, hogy a gyerekek között lehetek - mesélte Diana. - Amellett, hogy nemes feladat egy évet távol a családomtól és a barátaimtól tölteni, pusztán önkéntes munkával, kihívás is, ugyanis számos élménnyel gazdagodom. Független vagyok, számtalan nép, így most a magyar kultúrával ismerkedhetek meg behatóbban, amit eddig tapasztaltam tetszik.

A spanyol nyelvvel valóban nehezen kommunikál, így inkább érzelmekkel és testbeszéddel próbálja kinyilvánítani akaratát. A gyerekek a „mira" szót már megtanulták, a játékokban gyakran előkerül, hiszen azt jelenti: nézd. S a helyzet fordítva is igaz, Diana magyar szókincse jó részét a tipegőktől sajátította, egyszóval együtt tanulnak beszélni.

- Sokan nem is tudnak erről a lehetőségről, pedig kalandnak sem utolsó - tette hozzá Diana. - Az a kiváló ebben a programban, hogy több témakörben, például sport, oktatás és színház területén lehet önkéntességet vállalni, ami csodás érzés. Legalábbis számomra mindenképpen, hiszen könnyen elképzelhető, hogy Nagykanizsa után Ausztriában vagy Angliában is kipróbálom magam hasonló területen. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki keresi az élete igazi célját, hogy vágjon bele az önkéntes munkába, az apróságok közelsége, bizalma pedig elmondhatatlan erővel és energiával tölti fel a lelkemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!