Nagykanizsa

2013.02.18. 14:30

Olimpikonokkal találkozhattak Nagykanizsán

Nagykanizsa - Olimpiatörténeti vetélkedőt rendeztek hétfőn a Zrínyi-iskolában. A rendezvény a szellemi diákolimpiára való felkészülést volt hivatott segíteni, ráadásul a fiatalok két olimpiai ezüstérmes úszóval is találkozhattak.

Sámel József

Mint azt a vetélkedőt szervező Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke, Kis János elmondta: az idei évtől megváltozott a szellemi diákolimpia országos döntőjébe való bejutás rendszere. A korábbi, felmenő rendszerű verseny helyett, ezúttal egy tíz fordulóból álló, internetes teszt várt az induló csapatokra.

- Országszerte több száz csapat indult el az internetes tesztversenyen, közülük a legjobb nyolc általános iskolai és a legjobb nyolc középiskolai csapat jut majd a döntőbe - mondta Kis János, aki hozzátette: a felkészülést segítő vetélkedőre az eddigi kilenc fordulóban legjobban teljesítő zalai és somogyi csapatok kaptak meghívást. - Ezúttal két olimpiát, a 2012-es londonit és az 1952-es Helsinkiben rendezett ötkarikás játékokat vettük górcső alá, illetőleg a magyar úszósport legnagyobb eredményeire voltunk kíváncsiak.

A felkészítő versenyen résztvevő négy csapatnak nem volt könnyű dolga, rengeteg évszámot, eredményt és egyéb adatot, például az egykori olimpikonok arcképét kellett fejben tartani. A gyerekeket ugyanakkor inspirálhatta, hogy a vetélkedőn két ezüstérmes úszó, a szöuli és az atlanatai olimpián is ezüstérmes Güttler Károly, valamint a moszkvai olimpián ezüstérmes Vermes Albán is tagja volt a zsűrinek.

- Az úszással kapcsolatos kérdések zömére tudtam a választ, de a többi sportág eredményeiről nekem sem volt kellő információm - ismerte el Güttler Károly, aki szerint különleges felkészülést igényel a szellemi diákolimpia.

A felkészülési versenyt végül a Zrínyi-Bolyai-iskola csapata nyerte, megelőzve a kaposvári Berzsenyi-iskolát. A harmadik helyezést a Rozgonyi-iskolások gyűjtötték be.

A verseny után a két olimpikon élménybeszámolót is tartott az iskola tornatermében. Mint azt Vermes Albán elmondta a fiataloknak: ő maga csak 10 évesen kezdte el a versenyszerű úszást, de kitartással és szorgalommal végül sikerült kijutnia az 1980-as moszkvai olimpiára, ahol végül ezüstérmet szerzett 200 méteres mellúszásban.

A rendezvényt követően a diákok autogrammot kérhettek és közös fényképet is készíthettek a magyar sportolókkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!