Nagykanizsa

2012.05.02. 16:58

Markáns, tüzes nedűk a pohárban

Tisztaság, íz, szín, illat és zamat. Többek között ezeknek az érzékszervi tulajdonságoknak megfelelően osztályozta a borokat a szakemberekből álló zsűri szerdán Zalakaroson a Zalai Borvidék Hegyközség tanácsának 11. Borvidéki Borversenyén.

Benedek Bálint


A zalai borvidék viadalán azok a gazdák és termelőüzemek indulhattak, akik korábban hegyközségi versenyen arany-, és ezüst minősítést szereztek. A válogatott nedűkből így  egy pezsgővel és 92 borral neveztek, melyek között 66 fehér, 20 vörös, 5 rozé volt.
- Zala megye teljes területéről, tehát a Kerka-, és Muravidékről, Nagykanizsa, Zalakaros és Zalaszentgrót térségéből is érkeztek díjazott borok - mondta Süslecz Árpád a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.  Büszkék vagyunk arra, hogy három év kihagyást követően ismét ennyi fajta vesz részt.

 A tanács elnöke hozzátette: a zalai borvidék fejlődése töretlen, ezt mutatja, hogy május 14-16. között Nagyradán a Cezar Winery Pinészetben tartják a 33. Országos Borversenyt, melyre 400 mintával neveztek.

A helyszínül választott Art Hotel vezetője, Tóth Ferenc az 1980-as években elsőként szervezett versenyt a boroknak. Szerinte a gazdák odafigyeléssel gondozzák a szőlőjüket, mely előrelendíti a zalai nedűk jó megítélését.
Dr. Májer János a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója kiemelte: a zalai vidék számos markáns, tüzes fajtát tudhat a magáénak, főleg a fehérborok tarolnak, de kiváló vöröseket s kóstoltak.

-  A Zala megnevezés könnyen kimondható a külföldiek számára, ez lendít a térség borturizmusán  - mondta az igazgató.

Az extra minőségű borok nagy arany elismerését a keszthelyi Bezerics Kereskedőház kései szüretelésű pogányvári furmintja, a cserszegi fűszerese és a deja vu cuvée-je, valamint a becsehelyi Németh Géza ottonel muskotálya kapta meg. Ezen kívül 16 arany-, 30 ezüst-, és 31 bronzérem született.

 BORÁSZAT ROVATUNK ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!