Nagykanizsa

2012.03.13. 17:40

Honismeret - Magyarkanizsa történetét tárja fel az új füzet

Nemrég készült el a Nagykanizsai Honismereti Füzetek 37. kötete, mely rendhagyó módon nem a városról, vagy közvetlen környezetéről szól, hanem a bácskai testvértelepülés, Magyarkanizsa történetét és építészetét dolgozza fel hatvan oldalon.

Sámel József

A tanulmány a magyarkanizsai Valkay Zoltán építész és szakíró közel egy éves kutatómunkáját összegzi. Mint a kiadványban olvasható: a két város történelmi múltjában a néven túlmutató egyéb párhuzamok is megfigyelhetők. Így például mindkét település vár mellett indult fejlődésnek, mindkettőt betelepített nemzetiségek segítségével építették újjá a törökdúlás után, s mindkét város építészetének fénykorát az I. világháborúig tartó boldog békeidők jelentették.

A kiadványt Magyarkanizsán nemrég már bemutatták, mely alkalomból három fős kanizsai delegáció - Dénes Sándor alpolgármester, Cserti Tibor, a Városvédő Egyesület elnöke és Deák Varga Dénes főépítész  -utazott a testvértelepülésre. A tervek szerint a honismereti füzet legújabb kötetének kanizsai bemutatójára a város napján kerül majd sor, mely alkalomra számos testvérvárosi delegációt várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!