Nagykanizsa

2011.12.14. 15:51

A katasztrófavédelem átszervezése Dél-Zalát is érinti

A katasztrófavédelem átalakítása után is változatlan formában működhet tovább Zalakaros tűzőrsége. Letenyén pedig várhatóan nagyobb szerephez jutnak a jövőben a nagykanizsai tűzoltók.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Novák Ferenctől, Zalakaros polgármesterétől megtudtuk, a katasztrófavédelem átszervezése okán az önkormányzat komolyan aggódott a településnek oly fontos objektum létéért.

– Szerencsére az illetékesektől a tárgyalások során ígéretet kaptunk arra, hogy a pár évvel ezelőtt 155 millió forintos beruházással épült laktanyát nem veszi el az állam Zalakarostól – közölte a polgármester. – Az ingatlan ugyanis a mi tulajdonunkban van (fenntartása, működtetése is az önkormányzat dolga), s nemcsak a Nagykanizsai Tűzoltó-parancsnokság 24 órás szolgálatot adó hivatásos szakembereinek ad otthont, hanem a nagy múltú helyi önkéntes tűzoltóegyesületnek is. Biztos nem lett volna problémás egy esetleges államosítás után „bekéredzkedniük” az épületbe, de azért így most mégis jobb...


Azt is megtudtuk, a váltásban itt dolgozó hivatásos lánglovagoknak hónapról hónapra átlagosan 60 vonulásuk van, melynek hozzávetőleg felét teszik ki a műszaki mentések, másik felét pedig a tényleges tűzoltás.

Wéber Antal ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató megerősítette: a zalakarosi tűzőrség változatlanul működhet tovább, melynek épülete az önkormányzat tulajdonában maradhat. Hozzátette: azt is tervezik, hogy Letenyén ugyancsak létrehoznak egy tűzőrséget, s az elképzelések szerint ott is a nagykanizsai tűzoltók adnak majd szolgálatot.

A fejlemények egyébként nem érintik a határ menti város szintén nagy hagyományokkal bíró körzeti önkéntes tűzoltó egyesületét, mely a hivatásos rendszertől függetlenül működik. Mi több, újabb alakult, még hozzá Kozma József, a letenyei hivatásos önkormányzati tűzoltóság nyugállományú vezetőjének irányításával. Az új szervezet a Dunántúli Szent Flórián Olimpiai Sport- és Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevet kapta a keresztségben, s jelenleg 15 tagja van, akik egyúttal alapítók is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!