Nagykanizsa

2011.10.20. 06:03

Olcsóbb lehetne? Népi kezdeményezés a súlyalapú díjfizetésért

Aláírásgyűjtést, illetve népi kezdeményezést indított Jatyel Katalin, hogy ne az edény mérete, hanem kizárólag az elszállított hulladékmennyiség után kelljen fizetni Nagykanizsán.

Horváth-Balogh Attila

Olvasónk levelében azt írta: Rengeteg ember nem tud heti 110 liter maradék szemetet előállítani, nagyon sok helyen hetekig, sőt hónapokig nincs kint a kuka, ennek ellenére a számla a létező edények és azok űrtartalma alapján készül... Lassan mindenről le kell mondanunk, hogy ki tudjuk fizetni a szemétdíjat. Jatyel Katalin célja az volt, hogy a kérdést vegye napirendre a város közgyűlése. Ha összegyűlt volna a törvényben előírt, 4200 körüli támogató aláírás, akkor ez már kötelező lenne - ám annak még a felét sem sikerült összeszedni. Ettől még a közgyűlés persze foglalkozhat az üggyel, ha akar.


Horváth Balázs, a szolgáltatást végző Saubermacher-Pannonia Kft. ügyvezető igazgatója szerint reálisan több szempontból sincs jövője a felvetésnek.

- Fontos tudni, hogy cégünk tevékenységét sok minden meghatározza, a hulladékszállítás rendje nem szerint történik, hogy a szolgáltató mit szeretne - bocsátotta előre. - Munkánknak legfőképp a hulladék-gazdálkodási törvény és az abból levezetett országos és helyi rendeletek biztosítanak keretet. Nagykanizsán most már több, mint 18 éve vagyunk jelen, s elég széles szolgáltatási palettát sikerült kialakítanunk, úgy érzem. Az edényméret az 50 literestől az 1100 literesig terjed, az évi 52 ürítéstől a 104-ig bármilyet választhat az ügyfél, aki a pénzéért többletszolgáltatásokat is kap: a város nagy részét bekapcsoltuk a bio- és a szelektív hulladékgyűjtésbe, amit teljesen ingyen végzünk. A helyi rendelet értelmében a felmerülő költségeket edényenként vissza kell osztanunk, ami átlagosan bruttó 25 ezer forintos éves díjat jelent a felhasználó számára. Ha ezt összehasonlítjuk más szolgáltatók díjaival, akkor kiderül, mi olcsóbbak is vagyunk. Magyarországon egyébként már sokszor felmerült, amit az olvasó javasolt. Nemzetközi szinten több száz településen foglalkozunk hulladékgyűjtéssel, de nincs 10 olyan, ahol az előbb említett rendszerrel dolgoznánk, mert számos probléma vetődik fel vele kapcsolatban.

Ezeket az ügyvezető igazgató ki is fejtette. Mint elmondta: a technikai feltételek kialakítása nagy költséget jelenthet a cégnek, amit végül az ügyfelekre kell terhelni. Másrészt biztosan lennének, akik saját edényükből a szomszédéba raknák a szemét egy részét, hogy nekik maguknak kevesebbet kelljen fizetni.

- A magam részéről azt gondolom tehát, hogy a térfogatarányos díjszámítás a lehető legigazságosabb - szögezte le végül Horváth Balázs.


Nem söprik a szőnyeg alá a kérdést
Cseresnyés Péter polgármester kérdésünkre levelében azt írta, a felvetést nem söprik a szőnyeg alá, meg fogják vizsgálni, van-e mód arra, hogy valóban csak az elszállított hulladékmennyiség után kelljen fizetni. Ez új rendszert kíván, amihez hatástanulmányt kell készíteni, s egyeztetni a szolgáltatóval, mely érvényes szerződéssel bír. Hozzátette, az önkormányzatnak is érdeke a szolgáltatás biztonságát garantáló, arányos díjrendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!