Nagykanizsa

2011.04.01. 06:42

Új fák és padok Nagykanizsán

A minap megkezdődött a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület legújabb projektje, az 56-os emlékkert és a Kálvin tér rehabilitációs programja Nagykanizsán.

Szalabán Attila

A projekt keretében elsősorban a két érintett terület növényzetének megújítását tervezi a civil egyesület. Mint Budavölgyi Kálmán ügyvezető elnöktől megtudtuk, fákon és cserjéken kívül köztéri bútorok felújítását, illetve elhelyezését is szerepeltetik az elképzeléseik között.

- Kétfordulós volt a pályázat, melynek első részében egy projekttervet kellett elkészítenünk - ecsetelte Budavölgyi Kálmán. - A dokumentációt tanulmányozta az Ökotárs Alapítvány, és mint támogatható elképzelést befogadta, valamint jelezte felénk, hogy megkezdhetjük a részletek kidolgozását. Természetesen a feladatot elvégeztük, s végül örömünkre 450 ezer forint támogatásban részesítettek bennünket.


Az önerővel együtt így már 600 ezer forint állt a nagykanizsai egyesület rendelkezésére, ebből a pénzből kezdték el a Kálvin tér és az 56-os Emlékkert rehabilitációs programját. A munkálatok első fázisában a minap az előbbi helyszínen, a projektet maximálisan támogató reformá-tus egyházközség temploma és a Halis István Városi Könyvtár közötti területen kezdték meg. Az itteni - kaviccsal és téglatörmelékkel meglehetősen feldúsított földsávokba 30 lombos fát, valamint 35 cserjét ültettek el a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. szakemberei, illetve a közeli Batthyány Lajos Gimnázium diákjai segítségével.

- A terület növényzetét többek között smaragdtuják, kőrisek, juharok és loncok telepítésével újítjuk meg - magyarázta Kálovics Andrea kertészmérnök, a VIA Zrt. munkatársa.

Mint megtudtuk, a civil egyesület a Rozgonyi-iskolát és a MOL önkénteseit is segítői között tudhatja. Jelentős társadalmi összefogás révén újul meg tehát a két terület, ám nem csak a növényzet. Budavölgyi Kálmán szerint a közeljövőben felújítják az 56-os Emlékkert kőpadjainak lécezését is, valamint a könyvtár és a Medgyaszay Ház környékére új köztéri bútorokat is kihelyeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!