Nagykanizsa

2011.04.21. 18:20

Gyalogszerrel a kanizsai Fő úton? (képgalériával)

Nagykanizsának ugyan karakteres építészeti arculata van, ám az elkövetkezendő évtizedben célszerű lenne a foghíjak beépítése, a belvárosi patinás épületek felújítása és talán a Fő útról is el lehetne majd terelni a gépkocsiforgalmat.

Sámel József


Mindezt a városi főépítész, Deák Varga Dénes említette, akitől azt kértük, engedje kicsit szabadjára a fantáziáját, s vázoljon egyfajta jövőképet a város épített környezete terén.

- Műemléki jelentőséggel bíró terület ugyan nincs Kanizsán, mint ahogy a megyében sem, ám egy másik kategóriában- történeti települési terület - a dél-zalai város is képviselteti magát - mondta Deák Varga Dénes.

- Azt talán nem kell ecsetelni, hogy a belváros milyen építészeti értékekkel rendelkezik, a Nagykanizsán fellelhető 27 műemlék közül 22 a városközpontban található. Ezek egy része - mint például a Medgyaszay Ház, Bazárudvar, Bolyai-iskola, Kiskastély, Plakát Ház - jó állapotban van, másik fele viszont elhanyagolt. A zsinagógával, a Ferences kolostorral vagy a múzeum épületével középtávon kezdeni kell valamit, ellenkező esetben nem lehet megőrizni az utókor számára ezen értékeket. A műemlékek mellett a helyi védelem alá tartozó, közel 130 épület zöme is a belvárosban található. Ez utóbbiak helyreállításában, felújításában a városi önkormányzat is szerepet vállal, évente körülbelül 5 millió forintos pályázati keretet biztosít ezen régi, patinás épületek megújításához. Ha ez a keretösszeg a továbbiakban is rendelkezésre áll, akkor idővel teljesen megszépülhet az összes ilyen épület. Természetesen ezt a feladatot egymaga nem képes finanszírozni a város, bizony a tulajdonosoknak is a zsebükbe kell nyúlni.

 

A főépítész szerint a jövőben fontos odafigyelni arra is, hogy a korábbi szanálások területe

- Erzsébet tér északi része, az Eötvös tér felszabadult területe, a régi piac környéke - miként kerül beépítésre. - Szerintem attól nem kell félni, hogy ezen foghíjtelkeket nem a környezethez illően építik be, egyrészt az elmúlt évtizedben sokat fejlődött az építészeti igényesség, másrészt a helyi szabályozók sem engedik, hogy környezetidegen épület kerüljön ezen területekre - jegyezte meg a főépítész, aki azt is elmondta: a dél-zalai városban mindaddig elképzelhetetlen egy sétálóutca kialakítása, ameddig a déli elkerülő út meg nem épül. Utána viszont érdemes lenne átgondolni a belváros forgalmi rendjét, hiszen akár a Fő utca teljes szakaszát ki lehetne vonni az autós forgalomból. Ez persze évekbe, évtizedekbe telhet, így a főépítész már annak is örülne, ha a málladozó homlokzatú belvárosi épületek megújulnának.

 

A város történelmi hangulatát idézi
Az egykori Suszter-sétány vagy más néven Suszteralle vörös tégla kövezete az egyik jellegzetessége volt Nagykanizsának. A Deák téren még ma is láthatók ezek a téglák. A most zajló belvárosi rekonstrukció egyik visszatérő motívuma is a vörös tégla, illetve a vörös térburkolat lesz, amely nemcsak az Erzsébet tér környékén, hanem a rekonstrukcióban érintett többi téren is megjelenik. A Centál Hotel előtti területen most is látható ilyen burkolat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!