Nagykanizsa

2011.02.03. 17:28

A való világot tapasztalhatják a diákok a kanizsai tanboltban

Bő 2 héttel ezelőtt nyílt meg a KanizsaTISZK és a Thúry György Kereskedelmi Szakközépiskola csemege és ajándék tanboltja. Az eddigi tapasztalatok pozitívak.

Horváth-Balogh Attila

A Vasemberházban, egy a közelmúltban megszűnt cipőbolt helyén létrehozott üzletet az önkormányzat támogatása révén, s a foglalkoztatók által befizetett szakképzési hozzájárulás felhasználásával alakították ki.

– A szakképzés versenyképessége szempontjából stratégiai fontosságú, hogy miképpen zajlik a diákok gyakorlati oktatása – bocsátotta előre az újszerű kezdeményezés kapcsán Mérksz Andor, a Kanizsa TISZK ügyvezető igazgatója, akit az elmúlt időszak értékelésére is kértünk. – Nem mindegy ugyanis, hogy a foglalkoztató, aki felvállalja ezt a feladatot, mennyire és mi módon tesz eleget az oktatás kapcsán vele szemben támasztott elvárásoknak. Sajnos, voltak rossz tapasztalataink, amikor kiderült: az adott vállalkozó nem nagyon dolgozott azon, hogy a fiatallal megszerettesse jövőbeni szakmáját, és csak a segédmunkát bízta a gyerekekre – erről szülők számtalanszor panaszkodtak nekem is, míg gyakorló iskolaigazgató voltam. Itt, a tanboltban viszont valóban figyelünk rájuk, az üzlet főállású munkatársai tanácsokkal is ellátják őket, ha kell.


Mérksz Andor azt is hangsúlyozta, ezzel együtt természetesen, véletlenül sem akarják „elcsábítani” a gyerekeket a munkáltatóktól – hiszen perspektíva, esetleg foglalkoztatási lehetőség elsősorban ott várja őket. Ezért a diákok csak annyi órát dolgoznak a boltban, amennyit egyébként az oktatási intézmények falai, életszerűtlen körülmények közt töltenének gyakorlati foglalkozással.

Végül hozzátette: az eltelt időszak alapján a kis belvárosi boltnak anyagi szempontból is van létjogosultsága.

Az üzletet és árukínálatát Boncz Ibolya boltvezető mutatta be.

– A termékskálát tudatosan úgy állítottuk össze, hogy a lehető legszélesebb igényt kielégítse – szögezte le. – A hagyományos termékek mellett azonban célunk, hogy piacot biztosítsunk a helyi gazdák, termelők áruinak is. Ennek megfelelően tartunk például frissen préselt, tartósítószermentes, 100 százalékos gyümölcslevet, csicsókát, az ajándékbolti részben pedig kecsketejes szappant, mézet, fafaragványokat, sőt, még viaszgyertyákat is.


Boncz Ibolya jelezte: továbbra is várják a helyi termelők jelenkezését, főleg gyümölcs és zöldség vonatkozásában. De azt is szeretnék, ha kínálatuk házi tehéntejjel és túróval bővülhetne.

Ottjártunkkor a tanbolt cukrászdai részében egy forró fekete mellett beszélgetett Knausz Józsefné és Póka Ferencné.

– A nővéremmel nyitás óta rendszeresen járunk ide – magyarázta előbbi. – Kiskanizsán lakunk, de ha a városba jövünk, mindig betérünk egy kis időre. Jó a kávé, elégedettek vagyunk a kiszolgálással, és a fiatalok is nagyon kedvesek, ügyesek...


Nem csak a hipermarketek a „menők”
Fiatalok, idősek egyaránt betérnek az üzletbe. Az ifjúság körében közkedvelt a cukrászdai rész, ahol dohányfüst nélkül, kulturált körülmények közt beszélgethetnek egy minyon vagy gesztenyerolád mellett. Boncz Ibolya szerint egyébként minden híreszteléssel ellentétben az emberekben él egyfajta lokálpatriotizmus, s ahol az ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelő körülményekkel találkoznak, oda visszajárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!