Nagykanizsa

2010.11.30. 06:09

Miért tudja a Google pillanatok alatt feltérképezni az egész internetet?

Csuda dolgokat tapasztalt Piriti János, a Batthyány Lajos Gimnázium fizikatanára, aki 40 kollégájával együtt meghívást kapott az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN) svájci bázisára. A kanizsai szaktanár azóta még nagyobb gondot fordít arra, hogy érdekessé tegye a fizikaórát.

Sámel József

 – Fizikatanárok közt gyakori beszédtéma, hogy mi az, ami felkelti a diákok érdeklődését – kezdte Piriti János, a Batthyány Lajos Gimnázium tanára. – Az egyesített gáztörvény vagy a lejtőn lecsúszó test súrlódása hosszú távon nem köti le a diákok figyelmét, ám a csillagászat, az űrkutatás eredményei iránt azonban a mai napig élénk az érdeklődés, különösen ha a moziban olyan akciófilmet – Armageddon, Deep Impect – látnak a fiatalok, amelynek némileg köze van a modern tudományhoz. Tényleg lehetséges, hogy belénk csapódik egy üstökös és elpusztul a Föld? Elképzelhető, hogy egy fekete lyuk egyszer elnyeli a világot? Persze akadnak olyan kérdések is, amelyekkel a mindennapi gyakorlatban is találkoznak a diákok, például hogyan tudja a GPS-rendszer megállapítani olyan pontosan a helyzetünket, vagy miként tudja a Google feltérképezni az egész internetet. Csupa olyan érdekfeszítő kérdés, melyek hallatán a fizikát nem különösebben kedvelő tanulók szemében is felcsillan az érdeklődés szikrája. Ezért is örültem, hogy nemrég részt vehettem a CERN tanár-programján, melynek köszönhetően rengeteg inspirációt kaptam.


Mint azt Piriti János mesélte: az egyhetes kurzus során az elméleti foglalkozások mellett, bejárták az CERN számos kísérleti helyszínét, megtekintették az óriási részecskegyorsító berendezéseket, és a CERN számítógép központját is, ahol a hatalmas adatmennyiség miatt számítógépek ezreit építik be folyamatosan a rendszerbe.

– A CERN, amit a világháború után, az amerikai agyelszívás csökkentése céljából alapítottak, olyan kutatóközpont, melynek legfontosabb alapelve a nyilvánosság – folytatta a kanizsai fizikatanár. – Mindez azt jelenti, hogy a központban végzett kutatások és azok eredményei és „melléktermékei” szabadon felhasználhatók. A jelenleg folyó kísérletek legfontosabb célja a részecskefizika Standard Modelljének teljessé tétele, illetve olyan nagyenergiájú anyagállapotok előállítása, melyek a világegyetem korai korszakában voltak jelen. Ezen kutatások „melléktermékeinek” köszönhető, hogy számos anyagtechnológiai eljárás, de számos orvosdiagnosztikai és terápiás eljárás alapjai – CT vagy MR vizsgálatok – is a részecskefizikai méréstechnikából „nőttek ki”. Nem utolsósorban a világháló is ezen munkának egyik „mellékterméke”.

A world wide web születéséről tudni kell, eredetileg azért dolgozták ki, hogy elősegítse a kutatók közötti gyors információáramlást. Aztán 1993-ban a CERN alapeszméjéhez híven mindenki számára elérhetővé tették a rendszert, így ma már százmilliók használják naponta a világméretű hálózatot. A legújabb kulcsszó a Grid, ami a webhez hasonlóan szintén az internetre épülő szolgáltatás, de a bekapcsolt eszközök már nem csupán információt osztanak meg egymás közt, hanem erőforrásokat – tárterületet, számítási kapacitást, alkalmazásokat – is.

– A Grid kapcsán vissza is tértünk a beszélgetés elején feltett egyik kérdéshez, miszerint miért tudja a Google olyan gyorsan feltérképezni az egész internetet – mondta Piriti János. – Hát azért, mert a Google is egy vállalati grid, a tízmilliárdnyi weboldal indexálását több ezer google-szerver végzi, így a keresés során több ezer gép dolgozza fel a kéréseinket a másodperc tört része alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!