Nagykanizsa

2010.09.28. 06:39

Önmegvalósítás: a fogyatékkal élők rácáfoltak a sztereotípiákra

Egy zöld-fehér karkötőt készítek, most álltam neki. A szín nem véletlen, Fradi-drukker vagyok - súgta, mintegy titokként a fogyatékkal élő Pálinkás Ferenc Magyarszerdahelyen.

Horváth-Balogh Attila

A Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona immár III. alkalommal rendezte meg tegnap hagyományos alkotótáborát a fogyatékossággal élők önkifejezésének érdekében. A megye több pontjáról, Zalaegerszegről, Pölöskefőről és Muraszemenyéről érkezett fogyatékkal élő embertársaink a rajz-festő, kreatív, fazekas, gyöngyfűző-szövő műhelyben és Lengyák Pista bácsi ollóvágta-műhelyében tehették próbára kézügyességüket.


- Délelőtt az alkotás, a kreativitás volt a főszerepben, míg a délutánt egyértelműen a sportnak szántuk, futballal, vidám sor- és váltóversennyel - magyarázta Bakos Gerda, a projekt felelőse. - Az ÁNTSZ segítségével pedig testúly-, vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszintmérésen is részt vehetnek nemcsak az ápoltak, hanem dolgozóink, s a vendégek is.

A programok komoly érdeklődést váltottak ki a fogyatékkal élők körében, telt ház volt mindegyik műhelyben. Nagy népszerűségnek örvendett a gyöngyfűzés, ahol Virt Gyuláné és Tóth Jenőné irányításával lázas munka folyt.

- Nehéz ezeket az apró gyöngyöket megfogni, de én kitartó vagyok - magyarázta a közeli lakóotthonban élő, azaz már meglehetősen önálló, 34 éves Pálinkás Ferenc.

- Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen szép dolgokat készítünk, mert a laikusok a sérült emberekről nem is hiszik, hogy képesek ilyesmire -szögezte le Virt Gyuláné gyógypedagógus.


Hatvan éve a fogyatékkal élőkért
Idén ünnepli az intézmény fennállásának 60. évfordulóját is – tudtuk meg. A Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthonában Magyarszerdahely- Újnéppusztán 85 gondozott van, a pölöskefői és muraszemenyei telephelyeken pedig 32, illetve 76. A születésnapi rendezvény novemberben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!