Nagykanizsa

2010.01.26. 03:26

Kulturális Kerekasztal a kistérségben

Zalakaros - A kistérségi összefogást hivatalos keretek közé terelve, a Közkincs pályázatból elnyert 400 ezer forintos támogatás segítségével alakult meg a Kulturális Kerekasztal.

Kelemen Valéria

A hétfői ülésen Szirtes Lajos társulási elnök a kistérségi összefogás jelentőségét hangsúlyozta, s Novák Ferenc koordinátor ismertette a Közkincs pályázat tartalmát. Kiemelte: a program a közösségi kulturális színterek felújításához, bővítéséhez, fejlesztéséhez, illetve újak kialakításához, továbbá programok megvalósulásához, alkotóközösségek és műhelyek támogatásához, s a népi és kortárs könnyűzenei kultúra hazai és nemzetközi népszerűsítéséhez nyújt támogatást. A zalakarosi kistérség 2007 novemberében alakult 19 település részvételével, több feladat térségi szintű felvállalásával. A közművelődési feladatellátás átszervezésével Karoson 2008 júniusában jött létre a Közösségi Ház, mely a társulás megbízásából, a kistérségi szintű együttműködés megszervezésére nyújtott be sikeres pályázatot.

- Célunk, hogy a helyi közösségek, külső segítséggel és tudatos együttműködéssel maguk formálják, bővítsék, fejlesszék a saját kulturális életüket - fogalmazott Novák Ferenc, akitől hallottuk: a feladat megvalósítása a térség egyetlen városa, Zalakaros művelődési intézménye gesztorságára épül.

Partnerei a kistérség településein működő szervezetek: a karosi iskola és Turisztikai Egyesület, a Zalakomári Művelődési Központ és Könyvtár, a gelsei Petőfi Sándor Emlékkönyvtár, s a Galamboki Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány. A Közkincs Kerekasztalok működésének tapasztalatairól a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus regionális irodáját vezető Horváth György, a pályázati lehetőségekről pedig Móricz István kistérségi koordinátor tájékoztatta a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!