Nagykanizsa

2009.10.30. 03:29

Képzési központ Kanizsán

Nagykanizsa - Megkezdődött a Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. új, Erdész utcai központi képzőhelyének kialakítása. A közel 267 millió forintba kerülő épület fűtését részben megújuló energiával oldják majd meg.

zaol.hu

- Olyan oktatási helyet hozunk létre, amit a hozzánk tartozó középiskolák (valamennyi kanizsai középfokú oktatási intézmény és a csapi iskola) közösen használhatnak - mondta az igazgató. - Az épület alapterülete ezer négyzetméteres lesz, könnyűszerkezetes elemekből épül fel, s három szakmacsoport - gépészet, kereskedelem-marketing és a környezetvédelem - kiegészítő képzése zajlik majd itt. Ezek azok a szakmacsoportok, amelyeket jelenleg legalább kettő, de inkább három intézményben oktatnak. Ha a közös szakmai tantárgyakat behozzuk egy helyre, megszűnnek az átfedések és sokkal költséghatékonyabb lesz a rendszer.

Mérksz Andor hozzátette: a pályázat másik elemeként nyertek 230 millió forintot a várhatóan májusban átadandó új központ berendezéseinek megvásárlásához. Ebből berendeznek a 7.-8. osztályosok számára egy pályaorientációs helyiséget, ahol a szakmaválasztás előtt álló fiatalok gyakorlati feladatok révén kóstolhatnak bele a szakmákba. Ezen kívül lesz egy gépészeti mérőterem, egy környezetvédelmi labor, számítógépes műszaki rajzoló terem, s egy multifunkcionális informatikai helyiség is.

Az építmény különlegessége, hogy a fűtés-hűtés rendszere részben megújuló energiát, napfényt és talajhőt hasznosít majd. Éppen ezért több száz méternyi csövet fektetnek a talajfelszín alá, nyáron a kívülről befúvott, a hűvös földben áramló levegővel hűtik az épület belső tereit, télen pedig fordítva.

Az ügyvezető megjegyezte még: nemcsak kint folyik lázas munka, hiszen a Kanizsa TISZK szakemberei jelenleg az állami normatívából finanszírozott felnőttképzés bevezetésén dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!