Nagykanizsa

2009.05.19. 02:28

Csápcsere is lesz

Nagykanizsa (pa) - A legutóbbi közgyűlésen elfogadták a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. idei beruházási és felújítási tervét. Ez alapján a társaság közel 235 millió forintot költhet el idén.

Sámel József

Mint köztudott: a város tulajdonában lévő víziközművek - például csatornák, átemelők, egyéb berendezések - felújítására a vízdíjba beépített használati díj, valamint az úgynevezett közműfejlesztési hozzájárulás teremt pénzügyi alapot. A szakmailag indokolt beruházásokra azonban a Vízmű, mint a rendszer üzemeltetője tesz javaslatot. Nos, a legutóbbi közgyűlésen az idei javaslatcsomagról tárgyalt a testület, s mint kiderült, tennivaló bőven akad, hiszen a tavalyi munkák egy része is áthúzódott az idei esztendőre.

- Tavalyról áthúzódó, ám az egyik legfontosabb feladatunk a molnári telephelyen lévő II. számú csáposkút felújítása, ha ez ugyanis elmarad, akkor akár a város vízellátásával is gondok lehetnek a nyári hónapokban - hangsúlyozta Kassai Zoltán, a Vízmű vezérigazgatója. - Sajnos, az elmúlt 20 évben a kút csápjai teljesen elkorrodálódtak. Ez az oka annak is, hogy most csupán az optimális vízmennyiség harmadát tudjuk kinyerni a kútból. A tervek szerint új saválló acélból készült csápok kerülnek a kútra, ami megközelítőleg 110 millió forintba kerül.

A Vízmű szintén jelentős összeget, mintegy 34 millió forintot költ idén az előre nem tervezhető hibák elhárítására. Mint megtudtuk: a város víziközmű rendszere elöregedett, s az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szükséges elkülöníteni ekkora összeget a csőtörésekre, egyéb hibákra.

- Az idei fejlesztések közül jó pár olyan is van, ami kötelező önkormányzati feladat, így például az Erdész utcában tíz darab lakótelek közművesítése - említette a vezérigazgató. - Hasonló munka vár ránk a Március 15. téren, de a miklósfai iskola rendszerét, valamint az Alsószabadhegyi út ivóvízvezetékét is szükséges bővíteni.

A Vízmű a vízminőség javításával kapcsolatos tanulmány elkészítését is a befizetett díjakból finanszírozza, a 13 millió forint egyelőre arra elég, hogy a szakemberek papírra vessék, milyen megoldásokkal és nem utolsósorban költséggel lehetne javítani a vízminőséget. A fejlesztési tervek közt pár kisebb tétel is szerepel, úgy mint tűzcsapok cseréje, melyre 5 millió forintot költhet a cég. Munka tehát lesz bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!