Nagykanizsa

2009.04.07. 02:29

A szomszédok vétója

Nagykanizsa (sza) - Komoly lakossági tiltakozás szerveződik a Bajza utca 2. számú ingatlanon tervezett regionális tehetséggondozó központ keretében tartandó rockkoncertek miatt.

Szalabán Attila

Annak idején a Zalai Hírlap is beszámolt róla: a Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása (NKTT) megvásárolta a megyei önkormányzattól a dél-zalai városban, a Bajza utca 2. szám alatt lévő volt GYIVI-központ területét. A vétellel a társulás több legyet kívánt ütni egy csapásra: egyrészt megfelelő központot szeretett volna kialakítani - ez jelenleg folyamatban van -, másrészt elhelyezést kívánt biztosítani különböző társ-szervezeteinek, illetve az esetlegesen jelentkező külső társaságoknak.

Ez utóbbi kategóriába esett a Ka-Rock alapítvány, mely a volt GYIVI-központ egykori gyermekszállását szemelte ki egy kistérségi ifjúsági centrum, azon belül pedig regionális tehetséggondozó központ leendő székhelyéül.

- A terveinkhez szükséges mintegy 150 millió forintos beruházást a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKK) finanszírozná, egy sikeres pályázatunk eredményeként - árulta el Horváth Zoltán, a Ka-Rock Alapítvány egyik alapítója. - A centrumban kistérségi önkéntes ifjúsági pontot, stúdiót, közösségi rádiót, klubfoglalkozásokat, és regionális tehetséggondozó központot működtetnénk, minden hét végén egy koncertet tartva.



A központ felújításával nincsenek problémák: a Szabau Invest Kft. képviselôje a bejáratról egyeztet
Fotó: Szakony Attila

A tervek közül az utolsóként említett pont azonban kiverte a biztosítékot az elképzelésekről semmilyen hivatalos formában nem értesített szomszédoknál. A közelben lakók Marton István polgármester - aki egyben az NKTT elnöke is - egy nyilatkozata után kezdtek el nyomozni a központ várható jövőjéről.

- Nagyon meglepődtünk, hogy a közvetlen szomszédságunkban ezentúl heti rendszerességgel tartanának rockkoncerteket, miközben a polgármester úr még azért is pert indított annak idején, mert a szomszédjában épülő ház beárnyékolja a kertjét - jelezte Korcsmáros Róbert, az aggódó Bajza utcaiak egyik szószólója. - Tény, hogy eddig is fiatalok töltötték meg élettel a GYIVI-területét, de ők nem rendeztek hajnalig tartó zenés bulikat, és nem lepték el tömegek azok végén a környező, eddig nyugodt éjszakai pihenést biztosító utcákat. Gyorsan körbekérdeztem, és kiderült: soha senkit nem értesítettek minderről, egyelőre engedélyt sem kértek a terület tervezett funkcióváltásához. Előre szólok, nem fogunk hozzájárulni...

- Szerződésekben van kikötve a számunkra, hogy például a zajhatás tekintetében milyen előírásoknak kell megfelelnünk, és hadd mondjam el: ezek nagyon szigorú feltételek - reagált Horváth Zoltán. - Az tény, hogy a koncertek végén nem áll módunkban minden résztvevőt egyesével hazakísérni, de 5 perc alatt hazaáramlik a tömeg, nem hinném, hogy különösebb problémák lennének. Ez gyakorlatilag a város minden területén felmerülne - szóval hová menjünk, talán a Holdra? Jó lett volna, ha a kistérségi társulás egyeztetett volna a környéken lakókkal, mert szerintem a legtöbb problémát az okozza, hogy sokan tényleg híján vannak a megfelelő információknak. Szeretnénk, ha sikerülne megegyezni, mert 150 milliós pályázat forog kockán - és biztosan nem forgatunk pénzeket a Bajza utcai ingatlanba, amíg bizonytalan az ügy.

Mindkét fél úgy fogalmazott: jó néven venné, ha egy minél szélesebb kört megmozgató lakossági fórumot tartanának. A Ka-rock Alapítvány képviselői azért, hogy elmondhassák az érveiket - a szomszédok pedig a városvezetés előtt kívánnák ily módon kifejezni elszántságukat.

Érdeklődésünkre az üggyel kapcsolatban Marton István azt mondta: a válaszát elküldte dr. Kolonics Bálintnak, s ha lesz lakossági fórum, arra biztosan elmegy majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!