Nagykanizsa

2007.12.18. 03:29

Két telt házas nótaest

Nagykanizsa - A hét végén két, gyakorlatilag telt házas esttel szóra- koztatta a műfaj kedvelőit a HSMK-ban a Tüttő János Nótaklub. A siker frenetikus volt: szombaton például csak három és fél óra után enged- te le a közönség a színpadról az énekeseket.

Kovács Krisztián

A nótaklub történetében az idei a harmadik év, amikor egész estés nagy koncerttel állnak a közönség elé a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A ház nyáron befejeződött felújítása miatt az utolsó randevú meglehetősen régen esett, s a szombat után vasárnap is szinte teljesen megtelt színházterem azt mutatta, nemcsak a nótaklub tagjai, de a publikum is nagyon várta már az újabb alkalmat.

Ahogy az esten műsorközlőként is közreműködő klubtag, Varga Zoltán is említet-te, az utolsó HSMK-s fellépés óta rengeteg dolog történt. A tizenkilenc kanizsai nótás a heti legalább egy gyakorlás során rengeteget fejlődött, például eljutottak addig, hogy régi álmukat megvalósítva egy csodaszép operarészlettel indíthatták a koncertet: Verdi Nabucco című művéből adták elő a Rabszolgák kórusát, a választással és a szakszerű tolmácsolással is meglepetést okozva a nézőtéren ülőknek.

Szövődtek aztán e hónapok alatt új barátságok és jöttek létre szakmai kapcsolatok is. Ennek jegyében például a kíséretet nem akármilyen cigányzenekar szolgáltatta a Tüttő János Nótaklub tagjainak: a Liszt Ferenc-díjas prímás, Szalai Antal és együtte-se (benne másodprímás, brácsás, klarinétos, cimbalmos és nagybőgős - kielégítve minden igényt) húzta, s a belépőként játszott Liszt-darabbal ők is megmutatták, hogy szakmájuk mesterei. Mellettük két profi nótaénekes, Kerekes Katalin és Bokor János is a kanizsaiak vendége volt e két fellépésen, de a kapcsolat előbbivel egyáltalán nem alkalmi: a Tüttő klub tagjai közül heten immár szólistaként is megállják a helyüket, s rendszeres próbákon nála csiszolják a tudásukat.

Emellett az elmúlt hónapok hoztak 54 fellépést a nótaklub számára - fesztiválokon, falunapokon varázsoltak jó hangulatot a kanizsaiak. Ám ennek az időszaknak voltak veszteségei is: két tag, Bruckner Lajos és Pálos István elhunyt, rájuk kedvenc nótájuk előadásával emlékeztek.

Aztán a változások mellett vannak a nótaklubnak továbbra is féltve őrzött hagyományai is. Ilyen a névadó, Tüttő János emlékének és hagyatékának ápolása: a kiváló kanizsai nótaszerzővel kapcsolatban az ő műveit felvillantó csokor után (közte például a széles körben ismert Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja kezdetű, melyről ezzel együtt talán kevesen tudják, hogy szűkebb pátriánkban termett) Varga Zoltán elmondta: minden fellépésükön adnak elő néhányat dalaiból, ezzel is ápolva emlékét.

A klubest programját egyébként a kanizsai csapat két vezetője, Major Lajos és Németh Tibor állította össze, zárásként pedig egy olyan nóta hangzott fel, amelyet két mai szerző (a zenét Bognár Gyula, a szöveget Bánfalvi József jegyzi) kifejezetten a tüttősöknek írt. A Búcsú-dal szövegét a bejáratnál minden belépőnek kiosztották, így a közönség is énekszóval búcsúzhatott - így is volt ez stílszerű, ha már a koncert java részében amúgy is együtt daloltak a fellépőkkel.

Ezek is érdekelhetik