Molnári

2015.09.30. 10:57

Egy család, mely összeköt - A Zrínyiekről esett szó a hadvezérek egykori felségterületén

Molnári - Olyan időket élünk, amikor sokan azt nézik, hogy mi választ el minket. A Zrínyiek azonban azt mutatják, hogy mi köt össze bennünket, a két népet, horvátot és magyart.

Horváth-Balogh Attila

Ez a horvát ajkú településen minap megrendezett Zrínyi-napon hangzott el, kicsit rezonálva a horvát és a magyar kormány közötti aktuálpolitikai történésekre. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Padányi József tábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese, Papp Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetője, Marian Varga, a Horvát Gazdasági Minisztérium képviseletében, Vladimir Kalsan, a Csáktornyai Múzeum igazgatója és Ivan Sabolic Légrád, illetve Drazen Miser, Donja Dubrava polgármestere.

Cseresnyés Péter, dr. Padányi József, Vuk István és dr. Papp Ferenc a molnári rendezvényen, amit a Zrínyi-család emlékére rendeztek (Fotó: Gergely Szilárd)

- Ez már a 8. alkalom, hogy találkozunk, egyesületünknek, a Zrínyiek Hagyományaiért Egyesületnek 5 magyar és 3 horvát önkormányzat (Molnári, Belezna, Murakeresztúr, Őrtilos, Zákányfalu, illetve Légrád, Donji Vidovec és Donja Dubrava) a tagja abból a territoriális régióból, mely régen a Zrínyi-családhoz kötődött mondta el Vuk István, a házigazda település, Molnári polgármestere. Ezeken a településeken évről-évre, rotációszerűen rendezzük meg a Zrínyi-emléknapot, és most került ránk a sor. Ilyenkor a Zrínyi-kutatásban érintettek találkoznak, illetve a települések kulturális csoportjai szerepelnek.

A napot nyitó szentmise után a kultúrházban előadásokra került sor, a megjelenteket többek közt Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte.

- Azt gondolom, egy-egy ilyen horvát-magyar közös rendezvény példát tud mutatni ma is - jelentette ki. - Hiszen olyan időket élünk, amikor sokan azt nézik, hogy mi választ el minket. A Zrínyiek azonban azt mutatják, hogy mi köt össze bennünket, a két népet, horvátot és magyart. Hiszen a család egyszerre volt magyar és horvát, szolgálták a hazájukat, Horvátországot és Magyarországot együtt. Ma a hivatalos politika néha szúrós szemmel tekint a másikra, de a napi gondokat úgyis a Mura két oldalán élő nép fogja megoldani. Úgy vélem, a Zrínyiek jó példát szolgáltatnak arra, hogy nekünk, magyaroknak és horvátoknak hogyan kell összefognunk a saját érdekeink védelmében.

Dr. Padányi József dandártábornok előadásában a Belezna és Őrtilos között található Zrínyi-Újvárnál végzett eddigi kutatásokról beszélt.

- Úgy vélem, a Zrínyi-hagyományok ápolása korokon, rendszereken és problémákon átívelő kérdés, amit nyilván, napi kontextusban nem szabad és nem is lehet értelmezni - szögezte le. - A kutatások folytathatók, a vár falának egy pontját megtaláltuk, ezen el lehetne indulni és felfejteni az egykori erődítmény teljes vonalvezetését. A vár kútjának lokalizálása pedig továbbra is kiemelt feladat, amit ha sikerülne véghez vinnünk, nagy jelentőségű információs tömeghez jutnánk. Mivel az erődítmény ostroma után a védők holttesteit ebbe a kútba dobálták bele, így a feltárás kegyeleti szempontból is fontos lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!