Lóerő

2012.05.17. 14:49

A régi Ford Mustang nagy feltűnést keltett a hévízi találkozón

Hévíz - A Ford régi nagy benzinfaló sportautói közül egy 1966-ban gyártott Mustang GT-t is bemutattak a közelmúltban a Hévízen megrendezett Lotus Retro oldtimer találkozón és luxusautó-kiállításon.

Szabó Judit

A tűzpiros „paripával” a vemberben készült el kisteleki Gyöngyösi István érkezett a rendezvényre, aki ismert oldtimeresként minden nívós hazai találkozón részt vesz. A kocsi eredetéről hiába kérdeztem, maga se tudja, hogyan kerülhetett a legendás amerikai autó Németországba. Mindenesetre ott találták az utcán, motor nélkül. Egy ismerőse hívta fel rá a figyelmét, s a kisteleki gyűjtő megvette, mielőtt a kocsi egy német bontóban végezte volna. Az autóhoz évekig hozzá sem nyúlt, mindaddig, míg egy szerencsés véletlennek köszönhetően meg nem lett az eredeti, nyolchengeres motorja egy müncheni szerelőműhelyben. Azt is hazahozta, s elkezdte a kocsi felújítását.

- Voltak bonyodalmak, a lakatosnál például lába kelt a kocsi egy részének. De nem adtam fel, megint elkezdtem alkatrészeket rendelgetni Amerikából, s végül tavaly novemberben levizsgáztattam a kocsit. Ez az első útja - mondta Gyöngyösi István a hévízi találkozón. Az autóból ki sem szállt, míg beszélgettünk, hamarosan kiderült, hogy miért.

- Decemberben tolószékbe kényszerültem, cukorbetegség miatt amputálták a bal lábamat. Nem tett tönkre az eset, de azért megvisel: mennék, lépnék ki a kocsiból, és nincs mire. Van egy műlábam, de sajnos nem jó, újat akarok csináltatni. Vezetni szerencsére így is tudok, a kocsi automata - tért vissza a járgányra, s mutatta az eredeti, fekete bőr kárpitot a száguldó lovakkal.

- Még a rádiót is megmentettem - büszkélkedett, csak azt sajnálta kicsit, hogy az autót nem lábon hozta el Kistelekről, mert még nincs bejáratva. Másrészt pedig nem tudja belerakni a tolókocsit, legalábbis fél, hogy megsérti vele a gyönyörű fényezést. A hévízi találkozókon egyébként már többször nyert különféle díjakat az autóival.

- Előfordult, hogy amerikai Oldsmobile-lal jöttem, máskor pedig egy angol 104-es Bentley- vel - emelt ki néhány darabot a legalább harminc veterán autóból álló gyűjteményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!