Lóerő

2010.10.15. 11:09

Egy halálosra négy maradandó sérülés

Európai uniós szinten 44 százalékkal csökkent 2001 óta a halálos közúti közlekedési balesetek száma – derül ki abból a közleményből, amelyet az Európai Bizottság adott ki szerdán Brüsszelben.

Zalai Hírlap

A most tartott uniós közlekedésbiztonsági napok alkalmából megjelent ismertetőből az is kiderül, hogy az adat már az erre az esztendőre vonatkozó becsléseket is tartalmazza. Egyes országokban még ennél is jelentősebb eredményeket sikerült elérni: Lettországban például 55 százalékos a csökkenés, míg Portugáliában, Észtországban, Litvániában, Spanyolországban és Franciaországban felére esett halálesetek száma. Magyarországon a bizottsági adatok szerint 2001 és 2009 között 34 százalékos volt a csökkenés: az évtized elején egymillió lakosonként 121, tavaly 82 emberéletet követelt a közúti közlekedés. (A szakemberek véleménye szerint e mögött egyértelműen az objektív felelősség elvének bevezetése húzódik.)

A bizottság szerint a közúti biztonság fontos társadalmi probléma. Tavaly több mint 35 ezer ember halt meg az unió útjain, ami megfelel egy közepes méretű város lakosságának. A becslések szerint minden egyes európai, közúton bekövetkezett halálesetre 4 maradandó károsodást (vagyis agykárosodást vagy gerincsérülést), 10 súlyos és 40 kisebb sérülést szenvedett áldozat is jut. Számítások szerint a társadalomnak mindez évente 130 milliárd eurójába kerül. Az Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy a halálesetek száma a következő évtizedben a jelenlegi szint felére csökkenjen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!