Lóerő

2009.10.02. 06:04

Késik a KRESZ-módosítás

Zalaegerszeg - Csúszik a KRESZ módosítása, az új szabályok leghamarabb november elején léphetnek hatályba, mert még mindig tartanak az egyeztetések, a végleges változat pár héten belül kerülhet a kormány elé.

MTI

A KRESZ-szabályok mihamarabbi módosítását az is indokolja, hogy szeptember 1-jétől változott a polgárőrségről szóló törvény. A jogszabály alapján polgárőr is megállíthat autósokat, például a rendőri intézkedést igénylő közlekedési baleset helyszínén a forgalom biztosítása érdekében, valamint az óvodák és általános iskolák közvetlen közelében a gyerekek biztonságos átkelése érdekében.

 

Az új szabályok célja alapvetően a védtelen közlekedők, a kerékpárosok, a gyalogosok védelme, az előírások egységesítése, egyszerűsítése, a szabálykövető magatartás erősítése, valamint egyes korszerű forgalomtechnikai megoldások bevezetése.

A tervezet több a kerékpárosokra vonatkozó új szabályt is rögzít. Ilyen például, hogy kerékpárúton legfeljebb 30 kilométer/órás, gyalog-, illetve kerékpárúton pedig 20 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnének a járművel. Növelheti a kerékpárosok biztonságát, hogy a kanyarodó járművekkel szemben elsőbbséget élveznek, akárcsak a gyalogosok. Az új szabályok lehetővé tennék a kerékpárutakon várakozó járművek elszállítását is. A kerékpárosnak nem lesz kötelező a kerékpárutat használnia, ha azt nem főútvonal mellett jelölték ki, vagy a főútvonal mellett, de a kerékpáros menetiránya szerint bal oldalon jelölték ki. A kerékpárosok megkerülhetik jobbról az álló kocsisort és előresorolhatnak, amíg piros a lámpa. Külön jelzés esetén egyirányú forgalmú úton a forgalommal szemben is közlekedhetnek a biciklisek. A lámpás kereszteződésekben útburkolati jelekkel kijelölt, előretolt kerékpáros helyeket a balra kanyarodáskor vehetik igénybe.

A módosítás pontosítja a gyerekülés használatának szabályait: a 150 centiméternél alacsonyabb gyerekek ülését a biztonsági övhöz vagy annak bekötési pontjához kell csatolni. A tervezet szigorúbban szabályozná a rendszámok láthatóságát, engedélyezné, hogy a balesetveszélyes helyeken a jelenleginél nagyobb, fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők legyenek a táblák.

 


Barangoljon LÓERŐ rovatunk cikkei között! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!