Letenye

2013.08.28. 15:15

Nepomuki Szent János

Letenye - Nepomuki Szent János szobrát faragta meg Szentgotthárdra Boa Endre és Bedi László népi iparművész. Az alkotást nemrég avatták fel.

Horváth-Balogh Attila

- Régi tervünk volt, hogy elkészítjük Szentgotthárdra ezt a faszobrot, melynek eredetijét éppen 60 évvel ezelőtt, 1953-ban vették le - mondta el elöljáróban Boa Endre letenyei fafaragó népi iparművész. Az a szép barokk szobor máig megvan, igaz, elég rossz állapotban, mert a kevésbé időtálló hársfából készítették anno, a templom egyik mellékhajójában őrzik. Az önkormányzat és a katolikus egyház igazából azt a szobrot szerette volna visszaállítani a régi helyére, de sajnos, éppen az állapota miatt ez már nem volt lehetséges. Akkor jött a felkérés, hogy készítsük el valamilyen tartós fából Nepomuki Szent János szobrát. Nyilván, egy az egybe nem tudtuk ugyanolyanra faragni, mint amilyen az eredeti szobor, mert az alkotó keze meg-megcsúszik , igyekszik belevinni az alak megformázásba a saját elképzeléseit, gondolatát.

A szoborhoz a Rába partjáról szállítottak mocsári tölgy rönköt Letenyére (monumentális méretű, két és fél köbméteres fadarab volt), ahol egy hónapig dolgozott rajta a két fafaragó.

- Az alak karjára egy kis angyalt is álmodtunk, az zalai diófából készült - tette hozzá Boa Endre.

Azt is elmondta, az alkotás felavatása több jubileumhoz is kapcsolódik: kétszáz évvel ezelőtt mosta el az áradó Rába az utolsó fahidat Szentgotthárdon, ennek helyén ma már egy kőhíd áll. S ismeretes még két másik évforduló is, nevezetesen, hogy éppen 30 évvel ezelőtt nyilvánították várossá a Vas megyei települést, mely 830 éve született.

Boa Endre elárulta végül: jövőre Boldog II. János Pál pápa szobrát faragják meg Szentgotthárdra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!