Letenye

2015.02.23. 13:48

Úgy nézett ki a rendelő, mintha egy bombát robbantottak volna (frissítve)

Letenye - Beszakadt az álmennyezet és teljesen elázott két fogorvosi rendelő a jelenleg felújítás alatti egészségházban.

Pásztor András

Rettenetes látvány fogadta hétfő kora reggel dr. Czvetkó Vandát, valamint dr. Lajkó Mihályt. A két fogorvos rendelője úgy nézett ki, mintha egy bombát robbantottak volna a helyiségekben. Az álmennyezet leszakadt, az esővíz centiméter vastagon állt a padlón, az orvosi eszközök, s berendezések szemmel láthatóan tönkrementek. Mint kiderült: az egészségház felújítását végző munkások, a hétvégén elbontották a tető héjazatát, s noha egy vékony fóliával letakarták a tátongó lyukat, ez nem akadályozta meg, hogy a csapadék utat törjön magának.

– Minden elázott, még a számítógépem is tönkrement, amelyen a betegek adatait tároltam – mutatta dr. Czvetkó Vanda fogorvos, aki tegnap reggel a folyosón volt kénytelen beteget vizsgálni. Képzelje el, az asszisztensem a folyosón mobiltelefonnal világított a beteg szájába, hogy egyáltalán lássak valamit, a fogorvosi rendelőt ugyanis áramtalanítani kellett, nehogy nagyobb baj történjen – mondta dr. Czvetkó Vanda.

– Nézzenek be hozzám is, tönkrement a légkondicionáló, valószínűleg a több millió forintos fogászati kezelő egység is, de eláztak a bútorok és a padló is – vette át a szót dr. Lajkó Mihály, aki hozzátette: a kezelő egységen kívül, szinte mindent saját maguk vásároltak a rendelőkbe.

Fotó: Szakony Attila

Mint megtudtuk: a két fogorvos már korábban is jelezte az önkormányzatnak, hogy az épület átfogó felújítása miatt nem ideálisak a körülmények, hol a melegvíz, hol a fűtés hiányzott, a hatalmas zajról és porról már nem is beszélve.

– A beruházás megkezdése előtt a háziorvosokat átköltöztette az önkormányzat, de minket valahogy itt felejtettek – mondta a két fogorvos, akik az áldatlan állapotokat korábban nem csak a polgármesternek, hanem a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének (ÁNTSZ) is jelezték. – Minket most az érdekel elsősorban, hogy ki kártalanít bennünket és legfőképpen, hol, milyen körülmények között tudjuk folytatni a munkánkat. A fogászati rendelés az alapellátás része, ezt biztosítania kell az önkormányzatnak, de ha szünetel a rendelés mi sem kapunk fizetést.

 

A történtekkel kapcsolatban megkerestük Farkas Szilárd polgármestert is, aki addigra már értesült a beázásról.

– Én is elképedtem, mikor láttam, hogy mi történt – bocsátotta előre a polgármester. – A közbeszerzési pályázat úgy lett kiírva, hogy a kivitelezőnek a napi működés mellett kell elvégeznie a szükséges felújításokat, átalakításokat. Miután a Z-Pannon Kft. elnyerte a kivitelezést, jelezték, hogy nem tudják vállalni ezt a feltételt. Az önkormányzat ekkor – a jó partnerség fenntartása érdekében – átköltöztette a háziorvosi rendelőket, de a fogorvosoknak nem találtunk helyet, arról nem is beszélve, hogy a fogászati kezelő egységet csak speciális engedéllyel rendelkezők mozgathatják. Tény az is, hogy a kivitelezőtől még ütemtervet sem kaptunk, így hivatalosan nem is tudott az önkormányzat arról, hogy a két fogászati rendelő tetőhéjazatát a hétvégén megbontották.

Boros László, a kivitelező Z-Pannon Kft. vezetője szerencsétlennek nevezte az esetet. Mint mondta: a megbontott héjazatot fóliával fedték le, de a viharos szél és az eső szétszedte a takarást.

– A január végi helyszíni bejárás alkalmával abban állapodtunk meg, hogy február 20-ig minden rendelőt kiköltöztet a letenyei önkormányzat, de végül erre nem került sor – mondta az ügyvezető, aki hozzátette: az általuk okozott kárt, az álmennyezet beszakadását, a bútorok, a padló elázását természetesen megtérítik, valamint azon fogászati eszközöket és berendezéseket is, amelyek esetlegesen tönkrementek a beázás miatt.

Hétfőn a két fogorvossal és az önkormányzattal a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve is folytatott egyeztetést, amelynek eredményeként dr. Lajkó Mihály Bázakerettyén, dr. Czvetkó Vanda pedig Tótszerdahelyen fogadja majd a letenyei körzethez tartozó betegeket. Hogy pontosan mikortól azt nem lehet tudni, a változásról ugyanis az OEP-et is értesíteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!