Letenye

2014.08.19. 12:31

Horvátországba tartott a letenyei kerékpártúra

Letenye-Prelog - A Mura Menti Napok alatt zajló Diesel Kerékpártúrákat - amelyek a kerékpározást és az egészséges életmódot hivatottak népszerűsíteni - annak idején Letenye Város Önkormányzata és Kovács Gyula vállalkozó közösen indította útjára, amely immár 21. alkalommal indult útjára augusztus 16-án.

Mirkó Imre

Az első 10 túra még verseny volt értékes díjakkal, majd azt követően már minden kerékpáros résztvevő egyformán ajándékot kapott - mondta lapunknak a szervező Tóth Zsolt, a Letenyei Közös Önkormányzati hivatal munkatársa.

A mezőny a letenyei indulásnál. Fotó: Mirkó Imre

A szombaton útjára indult kerékpártúra a hagyományos helyszínről a művelődési háztól indult. A 41 biciklis célállomása ezúttal Letenye testvérvárosa, a horvátországi Prelog (Perlak) volt. A gyors határátkelés után a csapat a horvát autópálya mellett lévő Csáktornya felé vezető régi, kissé kanyargós úton érkezett Hodosanba, majd az első pihenő Donji Kraljevecben (Murakirály) volt. Itt Tóth Zsolt rövid előadást tartott a település híres szülöttéről, az 1861-ben született polihisztor, filozófus Rudolf Steinerről, akit a Waldorf-pedagógia atyjaként is tisztelnek. Innen már nem volt messze Perlak, a 19 kilométernyi távot a népes mezőny 1,5 óra alatt teljesítette. A városról annak főutcáján Halmi Béla, a túrán résztvevő letenyei polgármester szólt. A perlakiaknál hagyománya van a kerékpározásnak - mondta a polgármester, aki arról is szólt, hogy Horvátország uniós csatlakozása előtt, majd azt követően is több sikeres projektet valósított meg a két város. Például egy nagyobb projektnek köszönhetően újult meg a letenyei szennyvíztelep, míg egy másik segített a Mura Menti Hídi Vásár közös megrendezésében.

A mezőny egy része a Mura hídon. Fotó: Mirkó Imre

Prelogban a város mellett lévő Dráva partra hajtottak a túrázók. Akinek ez a távolság sem volt elég, az tovább hajthatott a dubravai vízierőműig, többen vállalták a plussz oda-vissza 32 kilométeres tekerést is. (Így akadt olyan is, akinek a túra végén 70 kilométer "volt a lábában".)

A mezőny a Dráva partján. Fotó: Mirkó Imre

A nagyszülőkből, szülőkből, gyermekekből, unokákból álló kerékpáros társaság a Dráva partján ebédelt, majd a szervező Tóth Zsolt minden kerékpárosnak egy Letenye címerével ellátott pólót ajándékozott. A 21. Diesel Kerékpártúra résztvevői - akiket az időjárás is kegyeibe fogadott - egy kis pihenés után újra Magyarországra indultak. A közel 40 kilométernyi táv megtétele után a csapat egy része a letenyei Mura Menti Bornapokon is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!