Letenye

2010.06.08. 08:20

Májusfa kitáncolás batyus bulival a pinceklubban

Letenye - A város számára a május elseje előestéjén állított májusfa kitáncolására invitálták a közéletisek az érdeklődő városlakókat június 5-én.

Ráczné Lánczok Zsuzsanna

Szombaton este tartotta a hagyományos májusfa kitáncoló rendezvényét a Letenyéért Közéleti Egyesület (LKE) Letenyén, a játszótér melletti területen. A fát összefogással április 30-án este állította a közösség, melynek díszítéséből sokan kivették a részüket.

A kitáncolásra meghívták a Gondozási Központ lakóit, dolgozóit. A város lakosságát a kábel TV segítségével értesítették az eseményről. A fa körül összegyűlt érdeklődők a Letenye Város Alapfokú Művészeti Intézmény néptáncosainak alkalomhoz illő produkciójában gyönyörködhettek.

A májusfa állítás és kitáncolás hagyományáról Ráczné Lánczok Zsuzsanna, az egyesület elnöke tartott rövid ismertetőt, és beszélt az LKE céljáról, miszerint évek óta a hagyományok ápolásán, továbbörökítésén munkálkodnak. Jelezte, örömükre szolgál, hogy az idén a korábbinál több lányos ház kapujában lehetett felpántlikázott fát látni. Ez bíztató jel arra, hogy a városban sem hal ki ez a szép népszokás.

A köszöntőt követően a viseletbe öltözött táncosok Végh Lászlóné tánctanár vezetésével a hagyományokhoz híven nekiláttak a májusfa körbetáncolásának. A táncosokhoz a közéletisek kérésére az érdeklődők is csatlakoztak és kézen fogva, népdalokat énekelve rituálisan kitáncolták a város májusfáját.

A fa sorsa ezzel megpecsételődött, mert Rontó Károly, az LKE tagja motorfűrésszel döntötte ki és darabolta fel a fát. Amint az egyesület tagjai elmondták, jó szolgálatot fog tenni majd tűzifaként, amikor bográcsgulyást főznek.

A kitáncolást követően az egyesület tagjai zártkörű batyus bált tartottak, ahova barátaik is meghívást kaptak. Az est során tréfás jeleneteket adtak elő. Nagy sikert aratott a Katalinusz Waszerusz: Július Cézárja, de a rettenthetetlen rádióriporter oknyomozó riportja nyomán is könnyezett a résztvevők szeme a nevetéstől.

Az esten egyperces néma felállás alatt - amikor csak az apró mécsesek világítottak -  gondolatban az árvízkárosultakkal voltak a mulatozók. Rada Tamás felvetette, hogy szívesen vállalná az árvíz sújtotta vidéken élők számára adományok elszállíttatását, így megindultak a felajánlások. Az egyesület tagjai szerepet vállaltak a gyűjtés meghirdetésében, az adományok összegyűjtésében is.
Ezután következett a zenés összejövetel csúcspontja, a tombolasorsolás.

A Letenyéért Közéleti Egyesület a következő két hétben szintén egy hagyományőrző produkcióra készül: meghívást kaptak a Múzeumok Éjszakájára a Vám- és Pénzügyőrség Múzeumába, Budapestre. A Múzeumban 2010. június 19- én este két alkalommal adják elő a Boreldugás című jelenetet, mellyel a Szép Zalában születtem című megyei hagyományőrző pályázaton a kategória 1. helyezését érdemelték ki, és a legötletesebben bemutatott produkció különdíját is nekik ítélte a zsűri. A főszereplő, Pataki István pedig egyéni alakításáért kapott elismerő oklevelet.

Letenye hírét a megyén túl is öregbíteni szeretnék a lokálpatrióta egyesület tagjai, ugyanakkor a partner civil szervezetek képviselőit is magukkal hívják az egész naposra tervezett fővárosi kirándulásra. Tervezik, hogy a letenyei borokat is megkóstoltatják a fővárosi múzeumlátogatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!