Lenti

2016.01.11. 18:03

Hogyan szabaduljunk meg a kerti hulladéktól?

Lenti – Főként ősszel fordul elő a településen, hogy az udvarokban, kertekben az összegyűjtött avart, kerti hulladékot elégetik a lakók. A keletkező füst a közelben élőknek kellemetlenséget okozhat.

Korosa Titanilla

Nemrég egy olvasónk hívta fel erre a figyelmet, de mindezt magunk is tapasztaljuk, pedig van más megoldás is a kerti hulladék eltüntetésére.

Két alkalommal szállítják el a következő hetekben a kidobott fenyőfákat
Fotó: Korosa Titanilla

– A Lenti Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. a biológiailag lebomló hulladék gyűjtését heti rendszerességgel végzi március elejétől november elejéig minden hét szerdáján, ezt kiegészítve január 12-én és 19-én a kidobott fenyőfákat a gyűjtőjárat elszállítja - mondta Tótivánné Kovács Ildikó, a cég ügyvezetője – A zöldhulladékot a lakosságtól térítésmentesen átveszik a hulladékgyűjtő udvarban. A biológiailag lebomló hulladék gyűjtésének díját a közszolgáltatás díja nem tartalmazza, de ezért külön díjat a szolgáltató nem számít fel. A biológiailag lebomló hulladék gyűjtéséhez gyűjtőedényt biztosítunk, ez évtől az összegyűjtés alkalmával egy hulladékgyűjtő edényben, valamint 4 darab biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban a lakóház előtt, közterületen elhelyezett zöldhulladékot szállítjuk el. A gyűjtött zöldhulladék hasznosítását 2009 nyarától végzi a hulladékkezelő központ, a biológiailag lebomló hulladékot komposztálják, ennek végterméke a „Kerka-komposzt" termésnövelő anyag, amelyet az előírásoknak megfelelően a forgalomban értékesítenek.

Az avar és a kerti hulladék égetését az önkormányzat saját rendeletben szabályozza. Eszerint közterületen és az üdülőövezetben avart és kerti hulladékot égetni tilos. A település más részein ez a tevékenység hétfőn és szerdán 16 és 22 óra között végezhető, szélcsendes időben, a tűzvédelmi előírások betartásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!