Lenti

2015.11.19. 21:17

Folytatódnak az egészségfejlesztési programok

Lenti – Idén december végéig biztosított az egészségfejlesztési iroda működése, de várhatóan tovább is folytatódnak majd a programok.

Korosa Titanilla

A Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet egészségfejlesztési irodája 2013-ban kezdte meg működését.

– Az eltelt időben 62 programot valósítottunk meg – mondta Kánya Szilvia irodavezető –, és hét szűrőkampányt, mintegy 6500 fő bevonásával Lentiben és további hat településen.

– A pályázat ez év júniusában lezárult, további működési támogatást kapott az iroda év végéig – mondta dr. Fekete Zoltán, a program szakmai vezetője. – A jövőbeni fenntartáshoz kiszámítható forrásokra lesz szükség, ebben a kormányzat partnernek mutatkozik, és várhatóan normatív támogatást biztosít majd.

Kriskó Mária (balra) és Fehér Vilmosné (jobbra) a tartásjavító tornán. Mögöttük Györe Hajnalka gyógytornász
Fotó: Korosa Titanilla

A rendelőintézet udvarán található egészségfejlesztési iroda szervezésében jelenleg 13 program zajlik, heti rendszerességgel gerinc-tartásjavító torna, terápiás lovaglás és úszóklub, de megalakult a gyalogló túraklub is. Szerepel a programok között lelki egészségfejlesztés, illetve ismeretterjesztő előadások is egészségmegőrző témákban. Új elemként dohányzásról leszoktató programmal bővült a kínálat, itt közel 1 millió forint költségvetéssel gyógyszeres leszoktatást végeznek.

Szintén újdonság az iskolai és munkahelyi egészségfejlesztés. Ennek keretében mentősök tartanak hét iskolában és három munkahelyen elsősegélynyújtó tanfolyamot, ahol a résztvevők megtanulják az ehhez szükséges alapokat, a defibrillátor használatát és a laikus újraélesztés módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!