Lenti

2012.02.02. 18:10

Renoválás eddig közel félszázmillióból

Eddig közel 50 millió forintot költöttek az egyik legszebb zalai templom renoválására. Szécsiszigeten a munkálatok a tetőhéjazat cseréjével kezdődtek, ezt a külső vakolat, a toronysisak felújítása, a rézlemezek cseréje követte.

Gyuricza Ferenc


Mindezt a szombathelyi egyházmegye vagyonkezelője, Varga Dezső mondta, aki hozzátette: ezzel megtörtént az épület állagmegóvása, viszont a templombelső restaurációs munkálataira még biztosan éveket kell várni.

- A tetőhéjalás cseréje egy előmunkálat volt - folytatta Varga Dezső. - Ezt követte az épület külső újravakolása és színezése, illetve a lábazat felújítása. Ezen munkálatok közben derült ki, hogy a toronysisak nagyon rossz állapotban van, ezért ahhoz is hozzá kellett nyúlni.

A munkálatok költségeit külön forrásokból biztosították. Az épület külső vakolásához az új Magyarország vidékfejlesztési program pályázatán nyertek 27 millió forintot, a toronysisak rézlemezeinek cseréjéhez szükséges 11 millió forintot viszont a püspöki hivatal biztosította. Ennek egy részét támogatásként, a fennmaradó összeget pedig kölcsönként kapta a szécsiszigeti egyházközség és plébánia.

-  A lenti esperesi kerület négy egyházi épületének felújítására adtunk be sikeres pályázatokat  - magyarázta tovább a program koordinátora, Páli Zoltán, csesztregi plébános. - A reszneki, a szécsiszigeti és a tornyiszentmiklósi templomot, valamint a csesztregi plébániát sikerült ennek a négy egymástól független pályázatnak köszönhetően mára megfelelő állapotba hozni. A munkálatok közül a szécsiszigeti templom külső felújítására került sor utolsóként.

A meglepően gazdag és egyedülálló díszítésű szécsiszigeti Szent Kereszt templomot gróf Szapáry Péter építette a XVIII. század derekán.

Az egyhajós építmény több különlegességgel is büszkélkedhet, így oltárképe körbejárható, illetve a kapu bal oldalán egy kis kápolna található, melynek falán úgy nyitottak ablakot, hogy Krisztus halálának órájában ne juthasson fény a helyiségbe.

A templom freskóit Johannes Pöchl festette, míg az orgonáját Anton Rőmer grazi mester készítette 1763-ban. A templom oratóriummal is rendelkezett, a kastély úri családja hallgatta itt, a falu lakosságától elkülönülve a szentmiséket. Az oratórium felső termében a későbbiekben már egyház- és helytörténeti kiállítás kapott helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!