Lenti

2011.10.12. 15:32

Panasz Lentiben: 70 millió forintba kerülne a vezetékcsere

Lentiben annak ellenére is évekig kell várni a máhomfai városrészbe vezető ivóvízhálózat teljes körű rekonstrukciójára, hogy a két és fél kilométer hosszúságú szakaszon az átlagosnál gyakrabban keletkezik meghibásodás. Az ok egyértelműen pénzhiány, a vezetékcsere hetven millió forintba kerülne.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. műszaki igazgatója mondta, annak kapcsán, hogy az utóbbi időben újra több meghibásodás keletkezett a szakaszon. Erre az érintett városrészben lakó olvasóink hívták fel figyelmünket, akik azt is elmondták: türelmük fogytán, hiszen szinte már havi rendszerességgel kell számítaniuk hosszabb, akár egész napos vízhiányra is.

– A kérdéses vezeték 1987- ben épült ki, tehát nem minősíthető nagyon réginek – magyarázta Arnhoffer András. – A problémát egyértelműen az okozza, hogy a hálózat kialakítása során az akkori KGSTpiacon beszerzett anyaghibás műanyag csöveket fektettek le, melyek nem egyszerűen csak kilyukadnak, hanem hosszában végig is repednek. Ezért fordul elő, hogy a javítás során hosszabbak a szolgáltatási szünetek, hiszen ilyenkor a teljes máhomfai hálózatot le kell üríteni, illetve a csőbe jutott szennyeződés miatt elkerülhetetlen annak fertőtlenítése.  Ez pedig több órát vesz igénybe.

A Zalavíz Zrt. műszaki igazgatója azt is hozzátette: az elmúlt öt év során 22 meghibásodást jegyeztek fel a kérdéses mintegy két és fél kilométer hosszú szakaszon. A szolgáltatóra a hosszabb ideig tartó vízhiány esetén olyan kötelezettség is hárul, hogy biztosítania kell a lakosság számára a vízvételezési lehetőséget, ezt minden esetben lajtos kocsikkal oldják meg.

Arnhoffer András arra a kérdésre, hogy mikorra várható a hibás vezeték teljes cseréje, konkrét választ nem tudott adni. Mint mondotta, ennek költsége számításaik szerint mintegy 70 millió forint lenne, miközben a Lentiben a teljes ivóvíz- és szennyvízhálózatra fordítható rekonstrukciós költség ma évi negyvenmillió forintot tesz ki. A városban vannak még rossz állapotban lévő vezetékek. A műszaki igazgató szerint lehetőséget jelent ugyanakkor a 2013-ban kezdődő új uniós költségvetési ciklus, hiszen abban már a jelenlegitől eltérő célokra – így vélhetően ennek a szakasznak a cseréjére – is be lehet majd nyújtani pályázatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!